Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z Afriky do Anglicka: 3,8 l/100 km a jediné tankovanie!

Z Afriky do Anglicka: 3,8 l/100 km a jediné tankovanie!
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
21. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jazda sériového hybridu Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID z Tangeru (Severná Afrika) do Goodwoodu (Veľká Británia) dokázala, že na jediné natankovanie nádrže auta sa dá prejsť 1 968 kilometrov. Ukazovateľ paliva pritom zobrazoval ešte dostatok nafty na dojazd ďalších 160 kilometrov.

3,8 litra na 100 kilometrov? Presne to je priemerná spotreba, ktorú v bežnej prevádzke dosiahne model E 300 BlueTEC HYBRID s 80-litrovou nádržou. Potvrdila to jazda tohto sériového hybridu Mercedes-Benz z Tangeru (Severná Afrika) do Goodwoodu (Veľká Británia). Na jediné tankovanie nádrže auta ju absolvoval britský novinár Andrew Frankel a jeho spolujazdec. Na konci cesty ukázal tachometer vozidla najazdených 1 968 kilometrov. Väčšou zaujímavosťou bol však iný ukazovateľ – ten na palivo zobrazoval ešte dostatok nafty na dojazd ďalších 160 kilometrov.

Samozrejme, že dvaja muži sa v priebehu 27-hodinovej cesty naprieč dvoma kontinentmi, štyrmi štátmi a troma časovými pásmami aj usilovala jazdiť úsporne. Cestu a zámer im ale "mierne" sťažoval prudký dážď, vysoké teploty, veľké výškové rozdiely, ale aj hustá premávka počas dopravnej špičky. Vďaka tomuto temperamentnému modelu E 300 BlueTEC HYBRID (dieselový štvorvalec 150 kW/204 k, elektromotor 20 kW/27 k; kombinovaná spotreba od 3,8 do 4,1 litra) takto preukázali, že údaje o spotrebe vozidiel značky s hviezdou sú reálne a približujú sa každodennej prevádzke.