Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tomra Sorting: Inteligentné automatizované triedenie potravín na Slovensku

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
12. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno už máte študentské časy za sebou, ale určite si ešte spomeniete na také zemiakové brigády, pri ktorých sa práve zemiaky ručne zbierali a potom aj triedili. Dnes to však za nás, aj vďaka šikovným slovenským konštruktérom prevzali stroje a moderné technológie.

Len si predstavte ako by sa radovala Popoluška, keby sa niekedy dostala do nórskej spoločnosti Tomra Sorting, ktorá pôsobí aj na Slovensku. Práve tá sa totiž zaoberá výrobou strojov na automatizované triedenie tých najrozličnejších produktov. Zaujímavo znie to, že svoje technológie využíva nielen pri potravinách a recyklácii, ale aj v baníctve, kde triedi vyťažené kamene podľa toho, či v sebe ukrývajú aj niečo cennejšie.

„Taký typický príklad je diamant, ktorý sa skrýva v skale alebo v produkte, ktorý nie je možné ľudským alebo iným spôsobom pozrieť. Čiže treba pozrieť technológiou dovnútra, objaviť ten kameň vnútri a nedovoliť ďalej v procese ho rozbiť. Pre stroj je to ako rozdiel medzi farbou čiernej a bielej, je to pre neho veľmi jednoduchá vec,“ vysvetľuje pán Martin Hypký, generálny riaditeľ, Tomra Sorting Slovakia.

Moderné technológie majú v Tomre určite zelenú, a to doslova a do písmena. Aj preto sa venujú triedeniu v spomínanej oblasti recyklácie.

„Taký typický proces je napríklad pre auto. Hovorí sa tomu Shredder. Je to stroj, ktorý rozseká auto na kúsky do hmotnosti zhruba 25 kilogramov. A naša technológia nastupuje za tým a dokáže rozlíšiť jednotlivé materiály. V rámci kovov nemá problém rozlíšiť ferózne, neferózne materiály a rozhodí ich podľa frakcií.“

Rovnako sa pritom triedia aj plasty, kde stroje rozlišujú ich farbu, ale dokonca aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Tomra Sorting je veľkým hráčom i v oblasti triedenia potravín, a to až po tie najmenšie produkty ako sú napríklad zrnká šošovice.

„Už na nich dokážeme pozerať do interného produktu na rôzne tvary, farbu, rôzne defekty, ktoré sú podobné a predsa nie sú rovnaké. Povedzme si napríklad kamienok.“

Aby sa k spotrebiteľom, teda aj k vám, dostali len tie najkvalitnejšie potraviny, či už hovoríme o šošovici, hrachu, kukurici, orechoch, mandliach prípadne semienkach tekvice, a medzi nimi dokázali stroje odhaliť aj malé kamienky, nečistotu, či iné nežiadúce predmety, musí sa proces triedenia začať dôslednou prípravou. Znamená to, že drobné produkty sa pomocou technológií vibrovania, utrasú na pohyblivom dopravníku tak, aby sa neprekrývali a proces ich rozpoznávania pri triedení mohol byť čo najpresnejší. Presnosti sa stroje držia aj pri triedení väčších plodín, ako sú zemiaky, či paradajky.

„Produkty triedime rôznymi technológiami. Sú to vizuálne technológie. Prechádzajú cez celé spektrum vizuálnych od ultrafialové cez infračervenú. Samozrejme používame aj vyššie rady technológií, ako sú napríklad röntgeny. To znamená máme rozložené rôzne druhy kamier v rôznych uhloch, ktoré pozerajú na daný produkt. Čiže vidí rozdiel medzi čiernotou, povedzme že špinou, a organickou chybou danej paradajky. To znamená už vie, že tá paradajka hnije a nepustí ju ďalej do procesu.“

Hoci sa to možno na oko nezdá, celý proces je mimoriadne rýchly a obrovské množstvo informácií, zosnímané pomocou senzorov a kamier, ktorých pohľadu nič neunikne, sa musí vyhodnotiť a spracovať v zlomku sekundy. Aj preto sú vo vnútri strojov výkonné počítače a rýchle DSP procesory. Samotné fyzické rozdeľovanie produktov na vhodné a nežiaduce sa pritom robí dvomi spôsobmi.

„Buď je to takzvaná technika vykopávania prstov alebo druhá, že sa fúka vzduchom. Vzduchom vyfukujeme veľmi malé čiastočky od šošovice až po 25 kilové bloky z motora, ktoré samozrejme musia byť vyfúknuté veľkým objemom vzduchu za veľmi krátky čas. Je to taký malý výstrel z dela.“

Automatizované triediče však pred spustením do prevádzky treba poriadne preskúšať a naladiť. Za všetkým je tak inteligentný softvér, prispôsobený na mieru a potreby jednotlivých riešení.

„Stroj má nejaké vlastné štandardné nastavenie, ktoré sa postupom času vyvíja. To znamená ten stroj si sám zbiera snímky z rôznych problémov, ktoré mu nadiktuje buď klient alebo my sami. A učí sa sám na týchto chybách a postupne si napĺňa svoju databázu a správa sa ako istým spôsobom inteligentný robot,“ uzatvára pán Martin Hypký, generálny riaditeľ, Tomra Sorting Slovakia.

Budúcnosť triedenia je teda jasná. Technológie rozhodne odbremenili ľudí a zefektívnili proces triedenia. Ba čo viac, Tomra Sorting pracuje na ďalších inováciách. Tie už onedlho dokážu v produktoch kontrolovať dokonca už aj baktérie, ktoré za krátky čas spôsobia hnilobu produktu. A tak sa budú stroje starať o to, aby sa na náš stôl dostali nielen pekné, ale aj čisté a zdravé produkty.

Podobné články