Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Akváriové rybičky - farmári roka?

Akváriové rybičky - farmári roka?
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
16. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kým jedni vývojári sa vo svojich projektoch venujú vede najhlbšieho zrna, iní to skúšajú z mierne alternatívneho konca. To je i prípad nového projektu na Kickstarteri, ktorý vychádza z možnosti chovať akváriové rybičky, ktoré zároveň vyživujú rastliny, ktoré pestujete v akváriu.

Základom pri pestovaní je okrem polievania i pravidelné hnojenie. Iste, existujú i umelé hnojivá, no samozrejmosťou sú i tie ozajstné, organické. Vývojári z holandského start-upu EcoBird si povedali, že hnojivo využijú na viacero vecí naraz. V rámci svojej akvaponickej farmy dokážu vytvoriť celkom slušný ekologický kolobeh – chovajú zlaté akváriové rybičky, ktoré svojimi miniatúrnymi výkalmi rovno hnoja rastliny rastúce nad týmto akváriom a zároveň si tak čistia vodu.

EcoBird

Akvaponická farma využíva metódu, ktorá sa nazýva hydropónia a slúži na pestovanie plodín v menšom množstve vody. Hydroponické (akvaponické) farmy sa tak akoby stávajú nezávislými od klimatických a pôdnych podmienok. EcoFarm sa skladá z dvoch častí – v dolnej je akvárium s rybičkami a v hornej je druhá nádobka s rastlinami. Rybie výkaly spolu s vodou prečerpávajú jednoduchým systémom do hornej nádobky, kde zavlažujú a zároveň hnoja rastliny. Tie pôsobia ako prirodzený filter a čistia vodu. Výsledkom je, že vďaka tomu, že kŕmite rybičky, si môžete vypestovať malé paradajky, papričky či jahody.