Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NECO SK: Inteligentné svietidlá šetria peniaze

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
6. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Wolfgang Steinel je švajčiarsky vývojár, ktorému ako prvému napadlo, že senzor by sa dal využiť na zapínanie svetla. V rovnakých šľapajach ide aj jeho syn a ja som sa s ním osobne stretla na otvorení jedného zaujímavého showroomu, ktorý sa venuje práve senzorom a netradičným svietidlám.

So senzormi sa stretávame denne, s rôznym využitím. Sú to snímače, ktoré zaznamenávajú napríklad pohyb alebo teplo a na základe toho dokážu niečo ovplyvniť. Povedzme pri vstupe do miestnosti spustia kúrenie, zatiahnu žalúzie, alebo zapnú svetlo. "Výhoda v tomto senzorovom svietidle je v tom, že svietidlá fungujú vtedy, kedy potrebujete, pretože – chodíte po dome a svietia, keď zabudnete - zhasnú, ďalšia výhoda je úspora elektrickej energie a samozrejme je to komfort," hovorí Roman Stopka zo spoločnosti Neco SK. 

Za použitím senzorov v súvislosti so svietidlami stojí Švajčiar Wolfgang Steinel, ktorý v tomto smere prináša inovácie spolu so svojím synom. Nápad, aby pohyb rozžiaril svetlo, sa objavil ešte v roku 1987. "Zaujímavosťou je, že reakcie ľudí boli spočiatku skôr negatívne. Môj otec umiestnil senzorické svetlá v jednej z predajní. Keď vošli ľudia a tieto svetlá sa zapli, ľudia boli šokovaní. Po vysvetlení, že ide o automatické svetlá, si ale časom získali pozornosť, aj obľubu," vraví Ingo Steinel, syn Wolfganga Steinela. 

Základné infračervené senzory (PIR) fungujú tak, že sledujú zmeny teploty a pohybu v určitom priestore. V momente, keď sa do neho dostane nejaký objekt, senzor reaguje. "Vývojom PIRkových senzorov sme sa posunuli k vysokofrekvenčným. Tie sa používajú vo vnútorných priestoroch. No tam nám nie vždy vyhovuje, že zaberáme kruhový výseč, lebo kruh v miestnosti znamená, že budeme mať temné plochy ktoré nevie zaznamenať. Táto spoločnosť vyvinula senzor, ktorý ako prvý na svete dokáže zaznamenať štvorcové plochy," pokračuje pán Stopka. Vďaka lepšiemu nastaveniu senzor nebude zbytočne vnímať priestor, kde sa ľudia nepohybujú.

Senzory môžu súvisieť aj s kamerami. Takéto sofistikované systémy riadia napríklad kúrenie či vetranie a dokonca aj podľa počtu prítomných ľudí. Niektoré senzorové systémy sa dajú ovládať aj pomocou aplikácií v mobilných zariadeniach. Pri všetkých sa pritom dajú nastavovať viaceré vlastnosti, vrátane citlivosti. Najčastejšie sa s tým stretávame pri osvetlení. 

"Definujete napríklad, od akého stupňa svetelnosti sa už majú lampy zažínať. Či má byť šero, alebo už tma. Ďalším bodom je to, koľko má svetlo zotrvať zapnuté po poslednom pohybe. Odporúčame tak 5 minút. Je to výhodné v prípade, že zabudnete zhasnúť," vysvetľuje Martin Frechen zo spoločnosti Steinel. A čo keby bol senzor súčasťou samotného svietidla, ktoré dokážete ovládať pohybom ruky? Napríklad pri tejto lampe funguje senzor na veľmi malú vzdialenosť. Takto môžete mať vo svojej domácnosti svietidlo s ktorým sa budete cítiť ako z budúcnosti.

Hoci by sa zdalo, že senzory už teraz dosiahli svoj vrchol, zdanie klame. Aj tu totiž vývoj napreduje. Napríklad vysokofrekvenčný senzor pre exteriér, ktorého súčasná podoba má len jednu anténu a vďaka tomu reaguje na hocijaký pohyb, by mal dostať istú dávku inteligencie. "Pri inteligentnom prevedení sa budú využívať až tri antény. Tie potom dokážu priamo z frekvenčnej siluety rozpoznať, že to je malé zvieratko, človek alebo auto. Len ak zistí, že je to ľudská bytosť, svetlo zažne. S takýmto niečím chceme prísť medzi ľudí už na jar budúceho roka," hovorí pán Frechen. 

Zaujímavosťou sú aj moderné modulárne svietidlá. Pomocou modulov sa totiž dajú ich funkcie dopĺňať. Jedným z modulov môže byť aj LED orientačné svetlo.  Aj keď svetlo môže byť na prvý pohľad jednoduché, v spojení so senzorovými technológiami dostáva nový rozmer. A tak sa možno v budúcnosti dočkáme svietidiel, ktoré budú na tom s inteligenciou možno tak dobre ako dnešné smartfóny.