Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietadlo Cosmic Girl bude slúžiť ako odpaľovacia rampa pre satelity

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z najobľúbenejších činností pre ľudí je určite cestovanie, máme vlaky, máme lode, máme lietadlá, no a o chvíľu tu budú možno aj rakety, ktoré budú bežných ľudí voziť do vesmíru. Už teraz sa na tom pracuje, no a v tomto smere má pomerne dobrý náskok spoločnosť Virgin Galactic, ktorá však zatiaľ do vesmíru nevozí ľudí, ale priamo k zemskému orbitu satelity.

Satelity, ktoré sú naozaj poriadne vysoko nad nami, majú v prvom rade za úlohu zabezpečiť komunikáciu. No hore ich treba samozrejme nejako dostať. V praxi sa na to používaj aj raketový systém LauncherOne, ktorý satelit dostane na obežnú dráhu.

Tento systém sa však dočkal aktualizácie, a to v podobe navýšenia úžitkovej hmotnosti nákladu nad 400 kilogramov, práve vďaka myšlienke konštruktérov z Virgin Galactic. Tí sa ho totiž rozhodli prepojiť s komerčným lietadlom Boeing 747 – 400. To je dostatočne robustné a flexibilné, pričom má dlhý dolet a schopnosť operovať v rôznych druhoch počasia.

Upravené lietadlo dostalo prezývku „Cosmic Girl“ a poskytne špecializovanú platformu pre odštartovanie rakety LauncherOne, ktorá nesie vo svojich útrobách satelit smerujúci do vesmíru.

Náklady na vynesenie satelitu nie sú pritom malé. Ovplyvňuje ich každý kilogram. Použitím lietadiel, ktoré raketový systém LauncherOne so satelitom, priblížia k vesmíru bližšie, ako keby štartoval zo zeme, sa však má v tomto segmente mnohé zmeniť práve pri nákladoch.

Raketa bude pritom namontovaná na ľavom krídle, blízko trupu lietadla, v pozícii, ktorá je inými modelmi 747čiek používaná na zavesenie piateho motora.

Lietadlo „Cosmic Girl“ si už prešlo kontrolnou prehliadkou a testami a momentálne sa pracuje na úpravách jeho krídla, aby už čoskoro mohlo slúžiť ako odpaľovacia rampa pre vesmírne satelity.