Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DELL EMC: Spojenie dvoch gigantov prináša klientom kompletné IT riešenia

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
23. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Treba povedať, že tak rýchlo ako sa menia technológie v IT oblasti, sa mení aj samotný IT trh. Firmy zanikajú, prechádzajú k iným zameraniam, prípadne sa zlučujú. Aj pokiaľ ide o veľkých hráčov. Tak napríklad doteraz samostatne fungujúci Dell a spoločnosť EMC, sú už jedna ruka. Výrobca počítačov a serverov sa tak spojil s firmou, ktorá je doma v ukladaní dát. A výsledok ich spolupráce? O ňom sa dozviete viac z našej videoreportáže.

Čoraz viac firiem sa dnes už podrobnejšie venuje svojim dátam. Ich objem stále rastie a firmy ich chcú maž okamžite prístupné. Vie to aj americký výrobca IT produktov Dell, ktorý sa preto v tejto súvislosti spojil so spoločnosťou EMC.

„Bývalý Dell je silný v oblasti klientskych zariadení a v oblasti serverov v data centre, EMC je silné v oblasti ukladacích riešení a virtualizačných riešení. Keď sa toto spojí dokopy, tak máme veľmi širokú paletu produktov, ktorú my nazývame od A po Z. A to všetko z jednej ruky, s jedným vendorom, ktorý je za všetko zodpovedný,“ hovorí pán Pavol Varga, generálny manažér, DELL Austria & Slovakia.

Spoločnosti spojili hlavy dokopy a vývoj smerovali k niečomu, čo bude kompaktným riešením a používateľom prinesie spojenie servera aj s dátovým úložiskom. Novinkou sa tak stal VxRail.

„Je to vlastne server s úložným priestorom, na ktorom beží virtualizácia VMware, na ktorom beží softvérovo definovaná storage od VMware, ktorá sa volá vSAN. A je to proste stavebná jednotka, je to tá kocka toho Lega, z ktorých vy môžete stavať to dátové centrum. Takže škálovateľné je to až do 16tich krabíc, to znamená 64 nodov,“ vysvetľuje pán Ondřej Bačina, Enterprise marketing, DELL EMC.

Dell však už mal svoj systém dátového úložiska. Volá sa Isilon a poznajú ho najmä filmári.

„Produkt Isilon je škálovateľná NASová storage, to znamená úložisko, ktoré je schopné poskytovať súborový prístup. A je to produkt, ktorý má svoju doménu hlavne v mediálnom priemysle, to znamená televízia, strih videí. Napríklad určite všetci poznáte Avatar, tak ten celý film na tom bol zostrihaný. Je to systém úložiska, ktorý je schopný rásť v podstate nekonečne, proste najväčšia inštalácia je asi 144 petabajtov.“

Aj pri Isilone sa však prejavila sila spojenia veľkých IT hráčov a moderných technológií v podobe all-flash riešení, ktoré sú zložené čisto z rýchlych SSD diskov.

„Vlastne tento rok je prvý rok, kedy v SSDčku dostanete väčšiu kapacitu než v akomkoľvek točiacom disku, pretože sa nedávno predstavili 15 TB SSD disky. Čo vlastne v tom malom faktore sa absolútne nedá dosiahnuť klasickým točiacim diskom. Ako novinkou bolo oznámené, že už je verzia čisto all-flashová práve toho Isilonu, ktorá mala kódové označenie Neutrino,“ dodáva pán Ondřej Bačina, Enterprise marketing, DELL EMC.

DELL EMC: Spojenie dvoch gigantov prináša klientom kompletné IT riešenia

Kompletná IT infraštruktúra má vždy dva konce. Na tom jednom sú servery a dátové úložiská a na druhom používatelia so svojimi zariadeniami. Americký výrobca sa pritom v tomto smere pripravil na viacero segmentov, v ktorých používatelia fungujú. Prvým z nich sú napríklad cestovné kancelárske notebooky, ktoré však rozhodne zaujmú svojim prevedením.

„Pokiaľ dnes vyberiete kvalitné materiály, tak môžete dostať 13 palcový displej do 11 palcového tela toho notebooku, takže máte extrémne malé zariadenie s veľkým displejom, s veľkým výkonom. Kde napríklad jedna taká zaujímavosť, že procesor, ktorý je tam osadený, je chladený pasívne,“ hovorí pán Petr Zajíček, Client Solution Manager, DELL EMC.

V portfóliu sa však nájdu aj notebooky a tablety, ktoré sú pripravené pre prácu v extrémnejších podmienkach.

„Sú odolnejšie, aby mohli práve pracovať v prostredí, kde je vlhkosť, kde je prach, kde je extrémny rozsah teplôt. Proste tam svieti slniečko, alebo naopak je tam zima, veľký mráz. Takže tieto zariadenia sú vybavené na to, aby toto vydržali. Mechanická odolnosť je tam zvýšená.“

A nezabudlo sa ani na používateľov, ktorí potrebujú pracovné stanice vo forme notebooku, ktorý je prispôsobený doslova na mieru používanej aplikácie.

„Takže podľa typu používateľa, je trebárs zameraný na matematické výpočty alebo na grafické výpočty, tak sa ten počítač skladá proste výberom z typu displejov, výberom z typov procesorov, výberom z typu pamäťových kariet a zloží sa to presne na mieru tej danej aplikácie,“ dodáva pán Petr Zajíček, Client Solution Manager, DELL EMC.

A ktorým smerom by sa mohol vývoj v oblasti klientskych riešení uberať v americkej spoločnosti v blízkej budúcnosti?

„Isto budeme inovovať od malých tabletov vyššie. Isto budeme inovovať do mobilných produktov. Budeme to ďalej rozvíjať smerom väčšie rozlíšenie. Jemne to poviem, väčší uhol otvorenia tej obrazovky, tak aby sa dalo veľmi organicky prechádzať z módu notebook do módu phablet, tablet alebo hybridné riešenie,“ hovorí pán Pavol Varga, generálny manažér, DELL Austria & Slovakia.

Dnes už teda Dell EMC. Staro nový hráč, ktorý sa bude uchádzať cez svoje zariadenia o priazeň používateľov. V každom prípade je jedna z jeho výhod v tom, že v tejto dvojitej zostave mu pre kompletnú IT infraštruktúru už zrejme nič nechýba.