Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozšírená realita s HoloLens prichádza do šiestich nových krajín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom tohto roka uvoľnila spoločnosť Microsoft svoj headset HoloLens pre zobrazenie rozšírenej reality pre vývojárov a spoločnosti v USA. Teraz Microsoft oznámil, že sa HoloLens v blízkej budúcnosti dostane do rúk aj vývojárom a spoločnostiam v šiestich nových krajinách. Je k dispozícii na objednávku v Austrálii, Francúzsku, Nemecku, Írsku, Novom Zélande a vo Veľkej Británii.

Hoci na trhu dominujú zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality, ako je Oculus Rift, HTC Vive či PlayStation VR, zariadenie HoloLens je zatiaľ jediným nástrojom pre zobrazenie rozšírenej reality (Augmented reality – AR), v ktorej sa mieša reálne prostredie s 3D grafickými prvkami. To znamená, že používatelia môžu pred sebou napríklad vyvolať okno prehliadača akejkoľvek veľkosti a môže ho otáčaním hlavy presúvať či umiestniť pevne na stenu v miestnosti. V iných demonštráciách Microsoft predviedol napríklad hru, kde votrelci napádali používateľa cez steny a nábytok, či obľúbený Minecraft, kde sa dalo stavať priamo na konferenčnom stolíku.

Spoločnosť Microsoft plánuje rozšíriť HoloLens pre vývojárov a spoločnosti zo šiestich nových krajín

Hoci aplikácií zatiaľ veľa nie je, už teraz môžu vývojári pracovať na ďalšom využití HoloLens a spoločnosti môžu využívať výhody rozšírenej reality pri rôznych grafických 3D návrhoch alebo iných činnostiach. No netreba zabúdať, že hardvér zariadenia HoloLens je stále vo vývojovej fáze, čo znamená, že môže obsahovať rôzne chyby a ešte si nejaký ten čas budeme musieť počkať na odladenú verziu.

Headset Microsoft HoloLens je zatiaľ vo vývojovej fáze, no už teraz pomáha rôznym spoločnostiam

Microsoft sa teda rozhodol dať nejaký čas na vyskúšanie technológie pre softvérovým vývojárov a hardvérových partnerov, aby mohli lepšie rozvíjať svoje výrobky. V tomto stave však zariadenie nie je zatiaľ vhodné pre spotrebiteľské použitie a treba si dobre zvážiť, či sa oplatí ho skúsiť, pretože vás môže odradiť nielen vysoká cena za vývojársku verziu, ale treba byť pripravený na obmedzený počet aplikácií a niektoré technické problémy.

HoloLens dokáže efektívne prepojiť reálny svet s 3D grafikou

Spoločnosť Microsoft však sľubuje, že pripravovaná spotrebiteľská verzia HoloLens bude v čase uvedenia pozoruhodným zariadením. Na rozdiel od viacerých headsetov pre virtuálnu realitu je HoloLens úplne bezdrôtovým zariadením, čo prináša voľnosť v pohybe po priestore a pritom nie je potrebné mať drahý herný počítač.

Rozšírená realita prostredníctvom headsetu Microsoft HoloLens môže priniesť inovácie pre mnohé kreatívne činnosti

Headset pre rozšírenú realitu HoloLens stojí 3000 dolárov v USA. V Austrálii bola cena nastavená na 7269 AUD, vo Francúzsku, Nemecku a Írsku je to 3299 Eur, v Novom Zélande je to 4699 NZD a nakoniec cena vo Veľkej Británii bola stanovená na 2719 libier. HoloLens sa dá objednať priamo z Microsoft Store, pričom dodávka je naplánovaná na november tohto roku.

Headset HoloLens dokáže zobraziť a premiestňovať v miestnosti rôzne prvky z digitálneho sveta