Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia pomáha pri znižovaní nákladov na chladenie dátových centier

Umelá inteligencia pomáha pri znižovaní nákladov na chladenie dátových centier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Umelá inteligencia hĺbkového učenia DeepMind od spoločnosti Google pracuje s inteligentnými dronmi, pomáha s triedením genómov a dokáže sa naučiť taktiku starovekej čínskej doskovej hry Go, v ktorej porazila aj úradujúceho šampióna. Momentálne sa zaoberá tým, ako čo najefektívnejšie znížiť náklady na chladenie zariadení v masívnych dátových centrách spoločnosti Google.

Zabezpečiť hladký beh služieb Gmail, YouTube alebo Google Search si vyžaduje obrovské množstvo energie a zatiaľ čo Google investuje do serverov, chladiacich systémov a účinných a ekologických zdrojov energie, vždy sa môže nájsť priestor na zlepšenie. Najmä čo sa týka chladiacich systémov v priemyselnom prostredí, kde je efektívna prevádzka náročná vzhľadom na zložité interakcie medzi zariadeniami, prostredím a pracovníkmi v dátovom centre.

Tím vývojárov nasadil systém hĺbkového učenia DeepMind, ktorý zahrnul všetky spomínané faktory a pracoval na riešení problému. Výsledok vedie k drastickému zníženiu spotreby energie pre chladiace systémy dátového centra.

Google zapojil svoj systém hĺbkového učenia DeepMind vo svojich dátových centrách, aby vyriešil problém s vysokou spotrebou energie pri chladení

Účinnosť bola meraná ako pomer spotreby energie v IT oddelení v porovnaní so spotrebou celej budovy, metricky známa PUE (Power Usage Effectiveness - Efektívnosť spotreby energie). Siete systému DeepMind sa zaoberali dátami, vrátane teploty, výkonu a rýchlosti čerpania vzduchu. DeepMind sa postupne učil tieto dáta s cieľom predpovedať budúcnosť PUE, zatiaľ čo jeho iné systémy analyzovali predpovede dát a faktorov, ako je zmena teploty a tlaku počas nasledujúcej hodiny. Na základe toho DeepMind zodpovedajúcim spôsobom nastavil chladenie.

Z grafu vyvplýva, že pri zapojení systému DeepMind došlo k výraznej úspore spoterby energie pre chladenie v dátových centrách

Efektívnosť pri zapojení systému DeepMind bola zrejmá na prvý pohľad. Keď boli učiace sa prvky umelej inteligencie zapnuté, dochádzalo v dátovom centre k viditeľnému konzistentnému poklesu spotreby energie pre chladenie o 40 percent, pričom celková redukcia PUE bola 15 percent (po pridaní neefektívnosti spotreby v iných oddeleniach).

Google plánuje systém rozšíriť naprieč svojimi prevádzkami a chce svoje poznatky ako dosiahnuť úsporu energie poskytnúť aj iným dátovým centrám a prevádzkovateľom priemyselných systémov, aby sa docielilo zníženie ich spotreby energie a zlepšil sa dopad na životné prostredie.

Umelá inteligencia s hĺbokovým učením DeepMind pomáha znížiť spotrebu energie na chladnie dátových centier spoločnosti Google