Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

FOMEI: Termosublimačné tlačiarne pre tlač fotografií priamo na podujatiach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ruku na srdce, koľko vašich digitálnych fotografií skončí len tak na harddisku a už nikdy sa k nim nevrátite? Skoro všetky, čo? Mnohí z nás pochopili, že čaro skutočnej spomienky prináša len vytlačená fotografia. Veľmi dobre to vedia „eventový“ fotografi a mnohí z nich preto tlačia fotografie priamo na podujatí. Práve pre nich dali vývojári hlavy dokopy a priniesli na svetlo sveta zariadenia s termosublimačnou tlačou.

Pri tlači fotografií si pred pár rokmi kraľovala technológia s názvom RA4, známa z mnohých fotolabov. Ide o klasický spôsob výroby fotografií pomocou chémie. Žiaľ pre klesajúci záujem ľudí o tlačené fotografie z fotolabov a náročnejšiu údržbu zariadení pri tejto metóde, stratila svoje postavenie. Postupne ju vytláča atramentová a termosublimačná technológia tlače. Kým atramentové tlačiarne sa však usídlili najmä v domácnostiach, kanceláriách alebo pri profesionálnej veľkoformátovej tlači, termosublimačné tlačiarne sa stali šikovným pomocníkom pre fotografov.

„Fotograf, ktorý vyrába priamo, nielen fotografuje, ale priamo vyrába fotografie na akciách, či už spoločenských, kultúrnych, športových. A ďalej ako kiosková okamžitá tlač pre menšie série fotografií,“ vysvetľuje pán Jan Kaiser, odborník na termosublimačnú tlač, FOMEI.

Na rozdiel od atramentových tlačiarní sa pri termosublimačných tlačiarňach používa špeciálny fotopapier navinutý na rolke. V takej istej podobe sa v tlačiarni používa aj médium s farbou, ktoré vlastne fotografie vytvára. Na prvý pohľad je to dlhá fólia pripomínajúca mikroténové vrecúško.

„Je to polyesterová fólia, na ktorej sú nanesené tri základné farbivá. Azúrové, purpurové a žlté. A tieto sa vlastne tepelnou difúziou, termosublimáciou, prenášajú v plynnej fáze do toho papiera, ktorý má na sebe náter. Tak sa vlastne otvoria póry na tom papieri, do ktorých následne padajú tie farbivá z tej polyesterovej fólie. Po ochladnutí sa tie póry zasa zatvoria a to farbivo zostáva vo vnútri.“

Na záver procesu je na danú fotografiu ešte aplikovaná ochranná vrstva pre zvýšenie jej odolnosti voči UV žiareniu. Tiež zabraňuje aj zanechaniu odtlačkov prstov na jej povrchu. Navyše určuje aj finálnu podobu vytlačenej fotografie.

„Podľa typu ako sa z poslednej štvrtej vrstvy tá ochranná, povedzme neviditeľná, vrstva prenáša na ten obraz, tak vznikne buď lesklý alebo matný povrch.“

O nanášanie farieb sa stará termálna hlava, ktorá sa skladá z 3600 tepelne citlivých bodov. Teplota sa pritom na nich mení až neuveriteľne rýchlo. V rámci jednej tisíciny sekundy. Podľa jej nastavenia sa teda z troch základných farieb na polyesterovej fólii miešajú výsledné farby na fotopapier. A ich kombinácií nie je rozhodne málo.

„Vlastne ten farebný dážď, keď to tak nazvem, z tej termálnej hlavy, je v každej tej vrstve už rozsekaný na 256 úrovní. Keď tých 256 ešte prenásobím, pretože mám tri vrstvy, tak vlastne sa dostávam k tomu, že tá termosublimačná tlačiareň na každý bod vyrobí jednu farbu z možných 16,7 miliónov.“

Tlačiarne sú schopné tlačiť fotografie až do rozmeru A4, pričom každý formát je potom narezaný vnútornou rezačkou. Celé vytlačenie aj s orezaním je pritom poriadne rýchle. Pri rozmeroch fotografie 10 na 15 centimetrov je to 400 až 500 fotiek za jednu hodinu. Veľkou výhodou tejto tlače oproti iným metódam je však aj to, že fotograf si vie už dopredu spočítať náklady na tlač jednej fotografie.

„Kúpim si box, v ktorom je vo vnútri rolka s papierom a rolka s tou polyesterovou fóliou, na ktorej sú nanesené tie farbivá. Už pri nákupe viem, koľko presne fotografií z toho daného setu papier, polyester, vyrobím.“

Termosublimačné tlačiarne sú vyrábané v dvoch verziách. Buď ako normálna tlačiareň, ktorá sa pripája k počítaču či notebooku, alebo ako autonómny tlačový systém, ktorý napríklad predstavuje model DNP SnapLab DS-SL620.

„V tomto prípade je to spojenie termosublimačná tlačiareň, počítač, dotykový monitor a Wifi router.“

Fotografie zo smartfónu si potom môže používateľ do tejto tlačiarne nahrať aj cez mobilnú aplikáciu pre systémy iOS a Android pomocou Wifi, alebo cez microUSB a Lighting káble. Nechýba ani čítačka kariet. No a displej je dotykový, slúži na zadávanie všetkých pokynov a je vhodný najmä pri kioskovej tlači fotografií, kde si používatelia sami môžu fotografie nielen vytlačiť ale ešte predtým aj upraviť.

„Škála tých úprav je tam veľmi bohatá, výrezy, otáčanie, možnosť osadenia textu do fotografie, najrôznejšie foto-rámiky, foto-kalendáre, foto-sety,“ dodáva pán Jan Kaiser, odborník na termosublimačnú tlač, FOMEI.

Termosublimačné tlačiarne nie sú teda obmedzené konektivitou a ich robustná konštrukcia je odolná voči vonkajším vplyvom. Keď si k tomu prirátame bohatú farebnú hĺbku a rýchlosť tlače fotografií, vyjde nám šikovné zariadenie, ktoré si môže nájsť uplatnenie u nejedného fotografa. Ten tak môže rozšíriť svoje služby priamo počas fotenia na rôznych akciách.