Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dell: Inteligentné sieťové prepínače a bezpečnostné hardvérové prvky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počítačová sieť je základom fungovania každej firmy, no bez odvetvia sieťových komponentov, ktoré označujeme ako Networking by v nej nič nešlo. Všetko je dnes nielen o kábloch, ale najmä o inteligentných prepínačoch, takzvaných switchoch a tiež o bezpečnostných hardvérových prvkoch, známych ako firewally. V týchto vodách pritom pláva aj americký Dell, a tak si teraz niektoré jeho technológie v oblasti Networkingu predstavíme bližšie.

Niekedy nám pre rozširovanie počítačových sietí stačili bežné, takzvané ethernetové huby, či po slovensky uzly a dnes už máme v sieťach Switche, čiže prepínače. Hoci sa zdajú byť oba komponenty takmer rovnaké, určite má taký moderný prepínač navrch.

„Využíva plnú rýchlosť na všetkých osadených portoch, ktoré sú k dispozícii a uvediem príklad. Ak by sme mali malý osem portový Switch, ktorý funguje na gigabitovej technológii, tak každý port dokáže prenášať rýchlosťou jeden gigabit dáta. A na rozdiel od hubu, Hub mohol mať osem portov, kedy vlastne tá gigabitová zbernica sa rozdelila medzi osem portov. Tým pádom sme strácali na priepustnosti,“ vysvetľuje pán Stanislav Orth, Sales Engineer, Dell Slovakia.

Sieťový prepínač je teda dôležitým komponentom, ktorý má na starosti fyzické prepojenie zariadení, ako sú počítače, klientske stanice, notebooky, servery a podobne. Jednoducho riadi dátovú premávku.

„Zabezpečí komunikáciu medzi všetkými IP zariadeniami v rámci danej infraštruktúry alebo daného prostredia. Neviem si predstaviť menšiu alebo stredne veľkú alebo väčšiu organizáciu, ktorá by nejakým spôsobom nevyužívala Switche alebo sieťové prepínače na to, aby prepojila aplikačné vrstvy s používateľmi, aby prepojila serverové vrstvy s dátovými vrstvami a podobne.“

Americký Dell si v tejto oblasti rozšíril svoje portfólio sieťových prepínačov o nové rady, z ktorých určite stojí za zmienku už najnižšia rada série X. Aj tá si totiž so sebou prináša niekoľko výhod, napríklad ak sa zariadenie použije na pripojenie takzvaných IP bezpečnostných kamier.

„X séria pozostáva z niekoľkých modelov a najmenším modelom je model, ktorý disponuje ôsmimi gigabitovými portami, ktoré majú tiež podporu Power over Ethernet. Čo zabezpečí v prípade potreby pripojenie IP kamier a pripojenie telefónov, ktoré môžu byť napájané cez Ethernet, ako také, alebo ďalších zariadení.“

O niečo komplexnejšia je vyššia rada sieťových prepínačov zo série N. Tá je určená do stredne veľkých a väčších prostredí, ktoré by mali mať k dispozícii možnosti rozširovania sa do budúcnosti.

„Spoločnosť môže začať jednoduchým malým 24 portovým Switchom, ktorý v prvotnej fáze môže postačovať plnohodnotne z pohľadu funkcií, aj z pohľadu priepustnosti a počtu portov. A daná spoločnosť vie potom kontinuálne rozširovať tento switch o ďalšie sieťové prvky a spájať X počet sieťových komponentov, v tomto smere až 12 Switchow, do jedného veľkého logického Switchu a tým vytvoriť vlastne jeden virtuálny Switch, ktorý môže rátať cez 600 portov.“

Sieťové prepínače Dell sú charakteristické aj tým, že si prinášajú jednoduchosť administrácie, ktorá sa tiahne naprieč celým portfóliom Switchov.

„Klient sa naučí pracovať s malým Switchom z X série, ktorý má k dispozícii grafické webové rozhranie alebo grafické používateľské rozhranie, ktoré je kompatibilné aj s vyššími radami Switchov. A nemusí disponovať nejakými hlbokými znalosťami v oblasti sieťovej správy. Klient dokáže cez webové rozhranie zadefinovať plné pásmo poskytovaného portu pre dané zariadenie, vie klient monitorovať vyťaženosť jednotlivých portov,“ pokračuje pán Stanislav Orth, Sales Engineer, Dell Slovakia.

Pri sieťových infraštruktúrach však nemožno zabúdať ani na bezpečnosť a možnosti nastavenia prístupov vo firemnej sieti. Aj na to majú v Delli svoj recept.

„Firewall je v tomto prípade základná inštancia. To znamená viem odfiltrovať to, čo mi prichádza do firmy alebo kto mi vstupuje do firmy. Či to už na báze nejakého základného VPN prístupu, či už je to IPSEC, čiže globálny VPN alebo SSL VPN, ktorý je už viac kryptovanejší, bezpečnejší,“ vysvetľuje pán Michal Tomčo, SecTec.

Firewally ako zariadenia však riešia nielen ochranu pred niektorými škodlivými útokmi zvonku, ale istým spôsobom sú aj prevenciou proti útokom zvnútra firmy, a to tak, že pomôžu administrátorom nastaviť kontrolu nad činnosťou zamestnancov vo firemnej sieti.

„Už pri tých úplne najzákladnejších zariadeniach máme možnosť dodatočných funkcionalít, aplikačnej kontroly, poprípade konkrétne filtrovanie jednotlivých webových stránok. Viem si tam pridávať užívateľov, odoberať užívateľov, ale takisto si viem definovať, že daný užívateľ dostane iba základné práva. To je pozrieť si, urobiť pripomienky, spripomienkovať, poslať ďalej. Kontrola práve pri týchto výrobkoch je kompletná, to znamená, že je mi jedno, čo mi prichádza dnu. Ja kontrolujem kompletne všetky packety, všetky protokoly,“ uzatvára pán Michal Tomčo, SecTec.

Firewally, spolu so Switchmi majú teda v počítačových sieťach nezastupiteľnú úlohu. A keď si so sebou prinesú aj jednoduchosť ovládania a rozširovania, či aplikačnú kontrolu, ako sa o to snaží v Networkingu Dell, stanú sa nepochybne mimoriadne užitočnými pomocníkmi v nejednej firme a dokonca už aj vo viacerých domácnostiach.