Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fraunhofer: zlepšenie manažmentu kvality

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
20. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím sa stále líšia niektoré čínske elektronické zariadenia od iných je, samozrejme, cena, ale aj to, že pri ich výrobe sa až tak veľmi netlačí na manažment kvality. Nakoniec aj to šetrí náklady. No vďaka moderným technológiám by aj v tomto smere mohli získať v Číne ďalšiu konkurenčnú výhodu. Vývojári totiž vedia, ako manažment kvality výrazne zautomatizovať.

Elektronika sa dostala na úroveň nano rozmerov už dávnejšie a tak sa pomerne zložitý procesor s miniatúrnymi obvodmi teraz vmestí aj na rozmer špendlíkovej hlavičky. Týmto sa však samozrejme zvýšili požiadavky na vyššiu dokonalosť a menšiu chybovosť pri ich výrobe. Linky sú zautomatizované a všetko riadia počítače. Po novom by sa však mohla ich úloha posilniť aj pri sledovaní kvality. Nemeckí vývojári preto spustili skúšobný projekt s kontrolou kvality pri tvorbe matičných dosiek. 

"Pri výrobe kontrolujeme, či sú čip aj obvody na svojom mieste. Zvyčajne sa všetko skúma cez priemyselné kamery, no existujú chyby, ktoré sa cez tieto kamery všimnúť nedajú. Vznikla preto potreba vytvoriť niečo presnejšie, ale zároveň automatické," hovorí Peter Fruhberger, Fraunhofer IOSB.

Vďaka nanometrickej výrobnej technológii sa bolo treba doslova dostať na mikroskopickú úroveň. V navrhnutom riešení sa preto špeciálne obrazové snímače zameriavajú na určité časti dosiek pri náhodných kontrolách. Zosnímaný obraz sa pritom pomocou inteligentných algoritmov analyzuje a rozpoznávajú sa na ňom jednotlivé komponenty. Ak sa pri analýze systému niečo nepozdáva, upozorní na to.

"Náš nový softvér obsahuje vysoko efektívne algoritmy, ktoré rozumejú obrazu keď ho analyzujú. Napríklad na povrchu procesora hľadá určité vzory, ktoré potom podrobne skúma." Ide o analytické rozpoznávanie obrazu, v ktorom sú už vývojári z Fraunhoferovho inštitútu ako doma. Pokročilé spracúvanie mikroskopických obrazov sa pritom deje v reálnom čase a oneskorenie je len minimálne. Tvorí len niekoľko sekúnd, ktoré výrobcovia, samozrejme v záujme kvality, radi obetujú. 

"Výhodou je v našom prípade najmä to, že prinášame možnosť, v ktorej sa dá nový softvér integrovať do už existujúcich automatických výrobných liniek a teda pridať k ich softvéru. Veľkou zmenou teda celkový systém nemusí prejsť." Výrobcovia naozaj nemusia meniť celý proces výroby, či kompletný výrobný softvér, ale ho len doplniť a vylepšiť.

No a na záver sa oplatí spomenúť aj robotické ramená, ktoré sú v tomto smere dôležité. Tie totiž v podobe šesťosových industriálnych robotov prinášajú fyzicky, v istom cykle, samotným mikroskopickým skenerom jednotlivé vzorky na analýzu. Prevádzkovatelia výrobných liniek si teda môžu nájsť presne ten typ kontroly, ktorý sa typovo najviac hodí na zvyšovanie kvality ich výrobku. Aj toto môže byť potom liekom na potrebu nárastu ázijskej kvality pri niektorých elektronických produktoch.