Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung: Prvé tlačiarne s Androidom

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
7. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Laserové tlačiarne sa stále tešia veľkej obľube, najmä vo firemnom sektore - a hoci je technológia ich tlače zrejme už poriadne vyvinutá, stále sa nájdu inovácie, ktorými sa dajú takéto typy tlačiarní oživiť. Tak napríklad NFC v tlačiarni….Alebo čo tak laserovka, ktorej súčasťou by bol aj tablet s Androidom? Všetko sú to už reálne veci, nakoniec, nech sa páči….

Od tlačiarní už v dnešnej dobe očakávame o niečo viac, ako len jednoduché vytlačenie dokumentu. Popri smartfónoch, či tabletoch, sú teda už aj niektoré tlačiarne, prípadne multifunkčné zariadenia, inteligentné. Je to aj vďaka tomu, že aj im neustále pribúdajú nové technológie a zároveň si musia práve s mobilnými zariadeniami rozumieť. Aj preto tu máme povedzme také NFC, či komunikácia blízkych polí. Áno, nejakú tú dobu, už aj v tlačiarňach z dielne juhokórejského Samsungu.

"Pre zjednodušenie mobilnej tlače sme priniesli inováciu v podobe prvých NFC tlačiarní. Ide o tlač prakticky jediným dotykom, ktorým sa mobilné zariadenie spojí s tlačiarňou. Pomocou aplikácie Mobile Print už priamo tlačíte, skenujete či faxujete," vysvetľuje Ivona Oravcová zo spoločnosti Samsung. 

Dokumenty, či obrázky, sa v aplikácii zároveň dajú upravovať tak v rámci možností tlače, ako aj pri skenovaní. Tlačiť sa dá zároveň aj rovno z webu. Na spárovanie je potrebná samotná inštalácia aplikácie, tiež prítomnosť NFC čipu v mobilnom zariadení, spolu s operačným systémom Android, minimálne vo verzii 4.0.

Niektoré tlačiarne z dielne juhokórejského výrobcu si so sebou prinášajú aj isté zlepšenia v oblasti NFC. Nie je to len zjednodušený prístup k tlačiarni zo smartfónu, ale aj lepšie nastavenie bezpečnostných politík tlače, ktoré sa dajú jednoducho, práve cez NFC technológiu, skopírovať dotykom z jednej tlačiarne aj na ďalšie. Administrátorom sa tak výrazne zjednoduší správa tlačiarní.

V septembri sme sa však na výstave IFA v Berlíne dočkali aj ďalšej inovácie, ktorá posúva tlačiareň do kategórie samostatného zariadenia, ktoré už nepotrebujú byť pripojené k počítaču. Prichádzajú totiž tlačiarne s operačným systémom Android. "Modely radu Smart MultiXpres disponujú desať palcovým dotykovým displejom. Ide o plne integrovaný polohovateľný tablet, ktorý používateľom umožňuje vyhľadávať, tlačiť, editovať rôzne dokumenty priamo z webových prehliadačov, a to bez použitia počítača," pokračuje pani Oravcová. 

Vďaka Androidu a dotykovému displeju tak máte k dispozícii všetky nástroje a aplikácie, ktoré sú bežne dostupné na mobilných zariadeniach s týmto operačným systémom. Jednoducho sa stačí len pripojiť k internetu a potom už tlačiť priamo z prostredia mailov, či rôznych webstránok. Netreba pritom tlačiť ani celú obrazovku, ale si len vybrať napríklad časť, či výrez, ktorý požadujeme preniesť aj na papier. 

Okrem komfortu nastavovania sa v súvislosti s tlačiarňami často hovorí aj o rýchlosti tlače. No a v tomto smere si Juhokórejci tiež dali záležať. Pri multifunkčných strojoch však rýchlosť pridali aj do skenovania dokumentov. "Na Slovensku sa v blízkej budúcnosti stretneme s A-4kovými čiernobielymi multifunkčnými tlačiarňami M 5370 a M 4580. Rýchlosť tlače sa pohybuje od 43 po 53 strán za minútu. Sú vybavené podávačom dokumentov, ktorý umožňuje skenovať až 60 strán obojstranne. Pri vyššom modeli hovoríme až o 80tich stranách za minútu."

Tieto modely sú vybavené technológiou Dual Scan ADF. Práve tá stojí za obojstranným skenovaním dokumentov. No a nový je aj prístup k základnej surovine, ktorá je pri laserovej tlači potrebná – k tonerom. "Pre znižovanie nákladov na vytlačenú stránku prichádzame s tonerovými kazetami s vyššou výťažnosťou. Napríklad s modelom M 4580 prinášame toner až s kapacitou 40,000 strán." V tomto prípade by sa už z jednej náplne dala vytlačiť aj taká naozaj poriadne hrubá encyklopédia.

Áno, ani segment tlačiarní teda nezaostáva a hoci by sa zdalo, že ho nie je veľmi kam posunúť, vývojári nás dokážu ešte stále prekvapiť.