Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Extrémny tuning pre Nikon D5500 chladí snímač počas dlhých expozícií

Extrémny tuning pre Nikon D5500 chladí snímač počas dlhých expozícií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotoaparát Nikon D5500 bol podrobený špeciálnej úprave od spoločnosti PrimaLuceLab, ktorá sa snaží touto úpravou docieliť výrazné zníženie šumu pri dlhých expozíciách. Pridaním objemnej chladiacej jednotky k telu DSLR fotoaparátu sa síce zníži jeho prenosnosť, ale na druhej strane dokážu astronomický fotografi jednoduchým používaním dosiahnuť snímky v kvalite chladených CCD fotoaparátov.

Ako sa postupne fotoaparát a jeho snímač zohrieva, môže produkovať viac obrazového šumu. Počas dlhej expozície pri fotení nočnej oblohy by tak horúci snímač mohol premeniť dokonalý výsledok v zrnitý chaos. A tu práve nastupuje chladiaci systém pre fotoaparát Nikon D5500 od spoločnosti PrimaLuceLab.

Spoločnosť PrimaLuceLab predstavila špecializovaný chladiaci systém pre DSLR fotoaparát Nikon D5500

Tento systém s dvomi chladiacimi Peltier článkami dokáže udržiavať teplotu snímača fotoaparátu  v rozmedzí okolo 27 stupňov Celzia, čo je chladnejšie, ako býva jeho okolitá teplota. Mohutný chladiaci systém je umiestnený na zadnej strane fotoaparátu, pričom je vyvážený a prostredníctvom malého displeja na zadnej strane zobrazí používateľovi aktuálnu teplotu snímača.

Pri umelo chladených snímačoch často dochádza k vzniku vlhkosti vo vnútri fotoaparátu, pretože systém zohrieva predný filter ale nie snímač. Preto sa spoločnosť PrimaLuceLab rozhodla vymeniť pôvodný infračervený filter vo fotoaparáte D5500 za novú jednotku, ktorá umožňuje získať dlhšie infračervené vlnové dĺžky.

Popis, ako funguje chladiaci systém PrimaLuceLab

Na zadnej strane chladiacej jednotky sa nachádzajú aj na dotyk citlivé tlačidlá, ktoré používateľovi umožnia nastavenie dĺžky expozície v tvorbe viacerých snímok, čím sa odstráni nutnosť použitia počítača pre ovládanie fotoaparátu.

Hoci tento systém vyzerá byť jednoduchý, nie je vôbec lacný. Okrem fotoaparátu Nikon D5500 stojí chladiaca jednotka PrimaLuceLab až 2190 EUR.

Chladiaci systém PrimaLuceLab dokáže znížiť teplotu snímača na 27 stupňov Celzia pri fotení počas dlhých expozícií, čím sa eliminuje vznik obrazového šumu