Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dobot M1: Všestranné robotické rameno pre malé a stredné firmy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viesť malý biznis zameraný na výrobu je náročné bez automatizácie, ktorá by mohla konkurovať veľkým podnikom vybaveným robotickými ramenami. No to sa teraz môže zmeniť vďaka programovateľnému robotickému ramenu Dobot M1 od čínskeho výrobcu, ktoré je určené pre automatizáciu na spotrebiteľskej úrovni. Rameno disponuje vymeniteľnými hlavami a súpravami pre spájkovanie, triedenie, gravírovanie, rezanie, 3D tlač a výrobu.

Robotické rameno Dobot M1 predstavuje univerzálny nástroj určený pre malé a stredné firmy. Svoje uplatnenie si môže nájsť v dielňach a skladoch, pričom môže pracovať na rôznych pozíciách v závislosti na tom, akou súpravou bude tento robotický nástroj vybavený. Dobot M1 je vysoký 52,7 centimetrov a jeho základné robotické rameno má dosah 40 centimetrov a dokáže niesť náklad s váhou až 1,5 kilogramu.

Dubot M1 je univerzálne robotické rameno s vymeniteľnými hlavami a súpravami pre rôzne činnosti

Používateľ môže zadávať inštrukcie pre robotické rameno prostredníctvom Ethernetu, Wifi, Bluetooth alebo RS 232. Stroj sa dá naprogramovať alebo priamo ovládať cez mobilnú aplikáciu alebo cez počítač so systémom Windows, Mac a Linux. Robot je založený na otvorenej platforme API a SDK, takže vývojári môžu doladiť existujúce alebo vytvoriť nové aplikácie. K dispozícii je jednoduchší programovací jazyk postavený na Blockly, ktorý zvládnu aj používatelia, ktorí nemajú predchádzajúcu znalosť s programovaním.

Príklady využitia robotického ramena Dubot M1

Robotické rameno Dobot M1 je všestranným nástrojom najmä vďaka vymeniteľným hlavám. Pre základné úkony, ako je vyberanie a prekladanie vecí má rameno k dispozícii klepetá a nasávaciu hlavicu. Pomocou hlavy pre 3D tlač sa zariadenie môže premeniť na adaptívny výrobný nástroj, zatiaľ čo do hĺbky pulzujúci modulačný laser umožní vyrývať do materiálu obrázky, texty či fotografie. K dispozícii je aj hlava pre spájkovanie, ktorá je súčasťou drahšej konfigurácie.

Príklady využitia robotického ramena Dubot M1

Dobot M1 dokáže rozoznať objekty a farby na výrobnej linke a podľa toho ich vie triediť. Okrem toho má zabudovaný systém pre mapovanie a plánovanie cesty, takže môže byť umiestnený na mobilnú platformu a slúžiť napríklad pre triedenie tovaru v sklade.

Vývojári sa rozhodli pre financovanie prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter a hoci do jej skončenia zostáva ešte viac ako mesiac, už teraz vyzbierali viac ako dvojnásobok z požadovanej sumy 100 000 dolárov. Základné robotické rameno Dobot M1 je k dispozícii za cenu 1599 dolárov, pričom podporovateľ si môže vybrať dve základné hlavice. Rozšírená konfigurácia stojí 2099 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánu, môžu podporovatelia kampane rozbehnúť vlastnú výrobu s pomocou ramena Dobot M1 už v máji 2017.

Príklady využitia robotického ramena Dubot M1