Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poľnohospodársky dron eBee od SenseFly získal väčšie krídla

Poľnohospodársky dron eBee od SenseFly získal väčšie krídla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca priemyselných dronov senseFly pred niekoľkými rokmi vydal svojho drona eBee s pevnými krídlami, ktorého schopnosti mapovania sú určené pre poľnohospodárske aplikácie. Spoločnosť teraz oznámila vydanie aktualizovaného modelu dronu eBee Plus, ktorý prichádza s dlhšou dobou letu a je vybavený novým senzorom pre presnejšie mapovanie.

Dron eBee Plus sa nápadne podobá na svojho staršieho brata čo sa týka jeho zovňajšku, no jeho technológie sú oveľa pokročilejšie. Vo vnútri sa nachádza nový proprietárny senzor S.O.D.A. (Senzor Optimized for Drone Applications) spolu s RGB kamerou, ktorá disponuje snímačom o veľkosti 1 palca a má globálnu uzávierku, ktorá je schopná priblížiť obrazy s rozlíšením 2,9 centimetra, zatiaľ čo sa dron pohybuje v nadmorskej výške 122 metrov.

Nový poľnohospodársky dron eBee Plus sa vyzbrojil väčšími krídlami a novým senzorom pre mapovanie terénu

Rozpätie krídiel dronu narástlo z pôvodných 96 centimetrov až na 110 centimetrov a predĺžila sa aj celková dĺžka letu od 45tich minút do 59tich minút. Vďaka tomu bude dron eBee Plus schopný zmapovať rozlohu až 220 ha počas jedného letu. Podľa vyjadrenia spoločnosti je to najväčšia oblasť, akú dokáže akýkoľvek dron zmapovať v tejto váhovej kategórii.

Nový dron eBee Plus má predĺženú dobu letu až do približne jednej hodiny

Letecké trasy pre mapovanie sa plánujú prostredníctvom sprievodného riadiaceho softvéru senseFly eMotion 3, ktorý umožňuje správu nad získanými údajmi, ako aj možnosť ovládania viacerých dronov naraz počas ich misie.

Senzor S.O.D.A. môže byť vymenený za iné RGB senzory alebo multispektrálne senzory, ktoré používajú iné modely dronov s pevnými krídlami od tohto výrobcu. K dispozícii je aj voliteľná možnosť pridania funkcionality RTK / PPK, ktorá čerpá informácie z družíc pre presnejšie určenie polohy objektov na zemskom povrchu.

Dron eBee Plus dokáže počas jedného letu zmapovať plochu až 220 hektárov

Zatiaľ nie je známa dostupnosť ani cena nového poľnohospodárskeho dronu eBee Plus, no bližšie informácie sa možno dozvedia návštevníci výstavy Intergeo, ktorá sa bude konať budúci týždeň v Hamburgu, a na ktorej bude tento dron predvádzaný.

Pre riadenie misií a ovládanie viacerých dronov eBee Plus naraz slúži sprievodná aplikácia eMotion 3