Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seriál: Šírenie TV signálu V./a

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
24. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitálne televízne vysielanie, ktoré môžeme doma v obývačkách všetci pohodlne prijímať, sa samozrejme šíri vzduchom. Tam sa však musí nejako dostať. A to je už úloha pre televízne vysielače. Ja som pre vás z celého Slovenska vybral 6 najdôležitejších a tak vás pozývam na ich prehliadku, naprieč našou krajinou.

Vysielače DVB-T signálu sa spravidla nachádzajú na poriadne vyvýšených miestach, aby frekvenčným vlnám nič nestálo v ceste. Vďaka ich umiestneniu ide zároveň o pekné vyhliadkové body a pomerne vyhľadávané turistické ciele. Tak napríklad vysielacia veža Kamzík stojí nad Bratislavou, v Malých Karpatoch, v oblasti, ktorá je známa vinohradníctvom. Presne to vraj inšpirovalo aj jej architektov a tak má Kamzík tvar vínovej „fľaše, priamo nad vinicami“.

"Televízna vysielacia veža Kamzík začala vysielať v roku 1974 a nahradila pôvodný TV stožiar, ktorý siaha do roku 1956 kedy sa datujú počiatky vysielania na Slovensku," hovorí Michal Šuran, Towercom. 

Vysielač, ktorý pokrýva Bratislavu a Západné Slovensko, sa nachádza vo výške 430 metrov nad morom a meria takmer 200 metrov. Je centrálnym miestom pre zber a moduláciu signálu z najväčších slovenských televízií. Signál sa pritom z Bratislavy šíri do celej siete terestriálnych vysielačov.

"Dostali sme sa na TV vysielač Zobor, aj keď toto asi nie je celkom Zobor..." - "Toto veru nie je, ten je tak 5 minút odtiaľto, toto je Pyramída vo výške 560 mnm, ale zľudovatelo to aj pre TV vysielač, ktorý sa nachádza na najjužnejšom cípe Tríbeču." 

Samotný vysielač má výšku 65 metrov a patrí k dominantám Nitry. Ak máte šťastie na dobrú viditeľnosť, uvidíte Hornú Nitru, ale aj taký Kamzík. Televízny signál z tejto veže môžu pritom chytiť aj diváci z Levíc, Trnavy a dokonca aj v Pezinku. "Tento vysielač nahradil pôvodný, výstavba začala v roku 1988 a do užívania sa dostal v roku 1991. Odvtedy šíri rozhlasové a TV vysielanie." 

Z Nitry sme sa presunuli vyššie. Asi tisíc metrov nad morom sa nachádza vysielač Banská Štiavnica – Sitno, ktorý meria 83 m. "Práve to mu dáva polohu, ktorú vysielač má mať, tzn. široké pokrytie aj v takomto členitom teréne, pretože je komplikané to pokryť." Vysielač šíri signál do okolia Levíc, Žiaru nad Hronom, aj do Lučenca. Okrem vysielacích antén sú tu i budovy, v ktorých sú ukryté ďalšie vysielacie technológie. Ľudí tu však nenájdete. "Doba pokročila, digitalizácia priniesla nové technológie, takže teraz je celá sieť terestriálnych vysielačov obsluhovaná na diaľu, z centrálneho miesta na Kamzíku." 

Ak sa na vysielači vyskytne nejaká porucha, najskôr sa problém rieši na diaľku. V ťažších prípadoch prichádzajú na rad zamestnanci zo spádového územia, ktorí poruchu odstránia priamo na mieste. "Teraz sa presunieme ponad Kremnicu na Suchú horu, je to najvyššia stavba na Slovensku, tak verím že odtiaľ bude krásny výhľad." - "Verím, že hmla sa nám rozplynie."

Na vysielači Suchá hora sa veru hmla nerozplynula, a tak mierne zahaľovala všetko, čo by sme za ideálnych podmienok videli. Našťastie, tieto poveternostné podmienky neovplyvňujú signál, a tak ten sa šíri do Pohronia, Horehronia, Hornej Nitry, ale aj na Oravu a Liptov. Vysielač Suchá hora spustili do prevádzky ešte v roku 1960 a meria viac ako tristo metrov.