Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vojenský dron Skylark 3 ovládne oblohu v 100 kilometrovej oblasti

Vojenský dron Skylark 3 ovládne oblohu v 100 kilometrovej oblasti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Elbit Systems privítala so svojej rodiny malých bezpilotných lietadiel nový prírastok v podobe ľahkého drona s pevnými krídlami s názvom Skylark 3. Dron je určený na podporu vojenského personálu operujúceho na zemi v prieskumných misiách. Skylark 3 si oproti predchádzajúcim dronom tejto kategórie prináša preto celý rad výkonnostných vylepšení.

Úctyhodné rozpätie krídiel 4,8 metra, úžitková hmotnosť 10 kilogramov a maximálna vzletová hmotnosť 45 kilogramov robia zo Skylark 3 podstatne väčší a ťažší stroj. V dôsledku toho je potrebné pre jeho vypustenie na oblohu použiť väčšie pneumatické odpaľovacie zariadenie, ktoré môže byť buď pripevnené na zemi alebo na korbe vozidla. Drony Skylark 1 a Skylark 2 oproti tomu využívajú mobilnejšie odpaľovacie zariadenie.

S veľkosťou však rastie chuť a v prípade dronu Skylark 3 je to chuť lietať v rádiuse väčšom, ako je 100 kilometrov, so schopnosťou zostať vo vzduchu po dobu až šiestich hodín nepretržite. V porovnaní s trojhodinovým letom do 40 kilometrov v prípade aktuálneho, človekom prenositeľného dronu Skylark I-LEX je to poriadny nárast.

dron, bezpilotné lietadlo, Skylark 3, armáda, Elbit, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

Skylark 3 je poháňaný elektromotorom a jeho maximálna prevádzková výška je približne 4570 metrov. Dron by mal podľa slov výrobcu ponúknuť lepší systém detekcie zameraného cieľa, jeho klasifikáciu a zvýši sa i celkový dohľad vo dne aj v noci vďaka pokročilým opticko / infračervených obrazových a fotografických technológií.

Používatelia môžu tiež ovládať dva tieto dronu naraz z rovnakej pozemnej riadiacej stanice. To znamená, že sa môžu spolu vybrať na rovnakú misiu s cieľom slúžiť dvom pozemným jednotkám, alebo sa predĺži čas misie jednej jednotky tak, že sa drony striedajú.

Podľa spoločnosti Elbit je Skylark 3 zameraný pre vojenské prieskumné operácie v krátkom dosahu, re misie ochranných síl, ale tiež by si mohol nájsť svoju cestu ako dron pre zabezpečenie ochrany hraníc a protiteroristických operácií.