Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IBM Watson: Sociálny pracovník pre ex-vojakov

IBM Watson: Sociálny pracovník pre ex-vojakov
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
25. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť IBM prepožičala vedomosti svojho superpočítača Watson do služieb úradu práce - Watson má v podobe aplikácie totiž pomáhať vojakom vo výslužbe zaradiť s naspäť do civilného života. Aplikácia vojakom pomôže odpovedať na otázky financií a práce.

Superpočítač Watson má ďalšie uplatnenie. Už nebude len hľadať kombinácie do vašich omáčok či spájať do chutného celku nevšedné prísady na varenie a pomáhať s nákupom. Najnovšie pomôže vojnovým veteránom vrátiť sa do civilného života. Spoločnosť IBM stojaca za Watsonom pred pár dňami začala so spoluprácou s americkou USAA (finančné služby pre vojakov a ich rodiny) a jej cieľom je vytvorenie aplikácie pre ex-vojakov. Aplikácia im pomôže odpovedať na otázky financií a práce – napríklad, vojak sa spýta Watsona, ako môže danú prácu získať, aké z toho bude mať zisky, čo z konkrétnej práce vyplýva, čo mu pokrýva poistenie...

Ide historicky o prvý pokus, kedy je Watson sám nasadený na aplikáciu pre bežných používateľov. Aplikácia pracuje s dátami, ktoré pochádzajú s viac ako 3,000 dokumentov. Pokúsi sa teda popasovať s prechodmi vojakov, ktorí odchádzajú pravidelne zo služby. A že to nie je žiadne malé číslo! Ide o 155,000 ľudí za rok.