Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CAT S60: Poriadne odolný smartfón so špeciálnou termálnou kamerou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi viacerým z nás niekedy vypadol mobil z ruky na zem, takáto vec sa skôr či neskôr stane každému. Je len na náhode či to bude pre smartfón bez bolesti. Niektorí výrobcovia sa však rozhodli percentá odolnosti svojich smartfónov zvýšiť. A tak sa na svetlo sveta dostávajú outdoorové kúsky, medzi ktorými vyniká aj CAT S60. Ale nielen odolnosťou. Je to prvý smartfón so zabudovanou termokamerou.

Kov a plast - presne tieto materiály podporujú odolnosť CAT S60. 223 gramový smartfón, ktorého odolnosť voči vode popisuje certifikát IP68 a ktorý vydrží teploty od -25 až po plus 55 stupňov Celzia,

„Vydrží pád až z 1,8 metra. Je vode odolný až do 5 metrov, pod vodou vydrží až jednu hodinu. A je to naozaj robustný telefón vhodný na každodenné použitie v extrémnych podmienkach,“ popisuje smartfón pán Sofiane Lamini, produktový špecialista, CAT.

Chránený je samozrejme aj 4,7 palcový HD displej telefónu a to rovno technológiou Gorilla Glass 4. Caterpillar k displeju pridal navyše aj ochrannú fóliu, ktorá zvyšuje jeho celkovú odolnosť v náročných podmienkach.

„K tomu sme prispôsobili aj displej, ktorý viete ovládať aj s mokrými rukami a dokonca reaguje aj s rukavicami.“

Problémom väčšiny outdoorových telefónov je to, že odolnosť často zvíťazí nad výkonom. To však nie je prípad CAT S60, ktorý sa so svojimi špecifikáciami môže porovnávať s vyššou kategóriou smartfónov.

„Zariadenie S60 prináša 8 jadrový Snapdragon procesor, 3 GB RAM, 32 GB interného úložiska. Má vzadu hlavnú 13 megapixlovú kameru a vpredu 5 megapixlovú kameru.“

Máte radi neprebádané miesta? Tak s CAT S60tkou sa nestratíte ani v teréne. Vo vnútri sú totiž čipy na všetky dostupné navigačné systémy. Základné americké GPS, ruský Glonass, ale aj čínske Beidou, a k tomu aj asistované GPS.

„Tento telefón má integrovanú takmer 4000 mAh batériu, ktorá podporuje technológiu QuickCharge 2. Čiže máte tam rýchlejšie nabíjanie.“

Odolný smartfón CAT S60 sa vyznačuje zabudovanou miniatúrnou termálnou kamerou

Čím však CAT S60 zaujme zrejme najviac, je to, že okrem dvojice štandardných kamier získal do výbavy aj miniatúrnu termálnu kameru.

„Termokamera má v telefóne špeciálnu aplikáciu, cez ktoré môžete robiť fotky a videá.

Termo čip v kamere je veľmi malý, má len 11 krát 12 milimetrov, takže zhruba taký väčší centimeter štvorcový, ale na druhej strane je veľmi citlivý, keďže reaguje už na zmenu 5 stotín stupňa Celzia. Termokamera v mobile dokáže rozpoznávať teplotné zmeny až vo vzdialenosti viac ako 100 metrov a konkrétne špecifické teploty meria na povrchoch objektov vo vzdialenosti 15 až 23 metrov.

„Napríklad keď človek zatepľuje dom a chce zistiť, kde mu uteká teplo, tak dá sa to veľmi jednoducho použiť na toto. Alebo keď záchranné zložky, ako hasiči hľadajú ohniská tepla. Ďalej termokamera dokáže zaznamenávať aj cez nepriehľadné prvky, ako je napríklad dym, čiže to sa znova môže hodiť záchranným zložkám.“

Ak by ste si mysleli, že budete takýmto smartfónom snímať aj objekty aj za múrmi domov, tak ako v prípade niektorých filmoch, tak ste na omyle. Termokamera takto nevidí a teplotu sníma len na povrchu objektov. Na rozdiel od infračervenej kamery však pri nočnom snímaní nemusí bojovať s nedostatočným kontrastom pri záberoch.

„Dá sa to použiť aj keď hľadáme v úplnej tme človeka alebo hocijaký tepelný objekt, môže to byť aj zviera zatúlané alebo podobne,“ dodáva pán Sofiane Lamini, produktový špecialista, CAT.

Odolný smartfón CAT S60 si určite nájde svojich fanúšikov medzi používateľmi, ktorí sa pohybujú vo vonkajších priestoroch bez ohľadu na počasie, a ktorým pri práci môže podať pomocnú ruku aj inovatívna miniatúrna termálna kamera.