Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Masdar City: EKO metropola duchov?

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
24. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hlboko v púšti, sedemnásť kilometrov od bohatého Abu Dhabi, leží mesto Masdar City – teda lepšie povedané, leží zatiaľ opustené mesto Masdar City. Ide o jednu zo svetových zaujímavostí, pretože toto mesto je umelo vytvorené a má prívlastok EKO.

V plánovanej metropole Masdar City (masdar z arab.: zdroj) má byť po absolútnom dokončení v roku 2025 miesto pre 40,000 obyvateľov. Títo budú mať tú „výsadu“, že budú žiť v sebestačnej komunite s tým najvyšším stupňom ekológie. Ide o projekt, ktorý dotuje samotná vláda Spojených arabských emirátov. Okrem áut bez (bez výfukov) sa tu nachádza solárna plantáž s 87,777 solárnymi panelmi a celé miesto si vyslúžilo prívlastok „cleantech cluster“, teda niečo ako zhluk ekologických technológií. No nie len to, mesto má byť i technologicky extrémne vyspelé. Nebudú chýbať množstvá senzorov či počítače na každom kroku, rovnako i najrôznejšie typy hlasových asistencií. 

Napriek všetkým ekologickým výhodám je tu však otázka, ako do mesta neskôr obyvateľov nalákať? Prečo by tam mali ľudia chcieť ísť bývať? Nuž, to bude jeden z bodov, ktoré musí vláda vyriešiť.

Projekt je v procese síce už pár rokov, no tu je ukážka z júnovej exkurzie skupiny dobrodruhov Quartier Libre. Súčasná fáza výstavby mesta pripomína trak trochu mesto duchov, nemyslíte?