Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DJI odhaľuje svoj vôbec prvý doručovací dron FlyCart 30

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je spoločnosť DJI pravdepodobne najznámejším výrobcom spotrebiteľských a filmárskych dronov, do sveta doručovacích dronov sa pustila až teraz. Jej nový dron s názvom FlyCart 30 je tak pripravený pridať sa k rastúcemu radu multikoptér prenášajúcich balíky.

Doručovací dron FlyCart 30 obsahuje osem motorových / vrtuľových jednotiek rozdelených medzi štyri ramená po dvoch jednotkách na jedno rameno. Vo svojej štandardnej konfigurácii s dvoma batériami je dron údajne schopný niesť až 30 kilogramov úžitkového zaťaženia až do vzdialenosti 16 kilometrov pri rýchlosti 72 km / h. Ak sa jedna z týchto batérií vyberie, dron unesie až 40 kilogramov, no preletí len 8 kilometrov.

Doručovací dron DJI FlyCart 30.

Náklad sa pritom dá naložiť jedným z dvoch spôsobov. Ak je v cieli dobré miesto na pristátie, tovar sa dá jednoducho umiestniť do palubného 70-litrového nákladného boxu pod dronom. Senzory hmotnosti a vyváženia stredu zaisťujú správne umiestnenie nákladu. Ak v cieli nie je kam pristáť, úžitkové zaťaženie možno zavesiť na popruh pripojený k motorizovanému navijaku na spodku dronu. Dron sa potom môže vznášať na mieste, keď operátor na diaľku spúšťa náklad.

Doručovací dron DJI FlyCart 30.

Dron je pritom schopný udržiavať stabilné spojenie so svojím operátorom až do vzdialenosti 20 kilometrov. Operátor navádza dron pomocou GPS a prenosu zo stabilizovanej HD kamery v reálnom čase. Dron sa dokáže autonómne vyhýbať prekážkam prostredníctvom svojich fázových radarových systémov a systémov binokulárneho videnia. Ak aj tak z nejakého dôvodu spadne z neba, aktivuje núdzový padák.

Doručovací dron DJI FlyCart 30.

Navyše, pomocou jednotky diaľkového ovládania DJI Pilot 2 je možné, aby operátor v mieste odletu predal riadenie dronu operátorovi v cieli. Všetka elektronika je pritom odolná voči vode v štandarde IP55. To znamená, že dokáže odolať nízkotlakovým prúdom vody z akéhokoľvek smeru. A vďaka svojim samoohrievacím batériám môže lietať pri teplotách až -20 stupňov Celzia v rozsahu až do 45 stupňov Celzia.

Doručovací dron DJI FlyCart 30.

Spoločnosť DJI tvrdí, že cena doručovacieho dronu FlyCart 30 bude približne 42 000 USD (približne 38 612 EUR) za súpravu, ktorá obsahuje dron, navijak, nabíjačku, šesť batérií a ďalšie diaľkové ovládanie. Globálne by mal byť dostupný do konca prvého štvrťroka tohto roka.