Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

PosAm a Hitachi: Dátové úložné systémy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudstvo už od nepamäti hľadá spôsob ako uchovávať informácie, klasické knihy pritom nahradili technológie z éry počítačov, vrátane mobilných technológií. Takže takéto malé zariadenia denne produkujú obrovské množstvá údajov. A to si len predstavte tie dáta, s ktorými pracujú spoločnosti. Aj preto sa výrobcovia hardvéru musia obracať, aby vyvinuli stále nové a nové technológie, ktoré práve narastajúci objem dát uspokoja.

Nami nazbierané údaje skladujeme na rôznych médiách, z ktorých už dlhé roky je najrozšírenejší práve hard disk. Ten prvý sa objavil v roku 1956, mal kapacitu asi 5MB a pre inštaláciu potreboval miestnosť s rozlohou 9 x 15 metrov. Dnešný bežný hard disk v prenosnom počítači má asi 500GB, čo je 10 000 násobne viac. Vďaka technologickému pokroku vznikajú aj nové riešenia, ktoré dokážu efektívne a bezpečne ukladať enormné objemy dát.

„Z diskov ako médií sa stala postupne komodita. Nastúpili nové technológie napríklad flashové technológie, ktoré umožňujú veľmi rýchly zápis, čítanie dát,“ hovorí pán Andrej Gurský, Hitachi Data Systems.

Túto technológiu poznáme v podobe SSD diskov, ktorým sa venujú viaceré spoločnosti, okrem iného aj Hitachi. Títo japonskí vývojári pridali v tomto segmente ďalšie inovácie.

„Čo sa týka tých samotných komponentov, tak je to napríklad Hitachi Accelerated Flash technológia. Je to unikátna patentovaná technológia, ktorá umožňuje veľmi rýchly zápis a čítanie dát. Má svoje proste výhody v rôznych pridaných funkciách ako je kompresia, inline kompresia na úrovni samotných flashových diskov.“

Svoje o tom vedia aj vedecké inštitúcie, ktoré spracovávajú kvantá dát. Napríklad Európska vesmírna agentúra pred časom vylepšovala možnosti ukladania dát v module Columbus na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

„Dnešná doba si vyžaduje, aby technológie alebo aby dáta boli spracovávané práve v reálnom čase. Či už to je pri technológiách na skúmanie vesmíru alebo pri iných by som povedal civilnejších technológiách ako sú napríklad rýchlovlaky Shinkanse,“ hovorí pán Tomáš Vencelík, Hitachi Data Systems.

Technológie, vyvinuté pre náročné podmienky sa potom využívajú v bežnom živote, aj na Slovensku. Tak aj telekomunikační operátori pri prechode na efektívnejšie technológie dokážu sprístupniť nové služby pre firmy aj domácnosti.

„Pri návrhu novej storage architektúry sme vychádzali s troch základných predpokladov. Chceme storage, ktorý bude výkonný, ktorý bude flexibilný a zároveň ale aj bezpečný a dostupný. Poskytujeme napríklad zdieľané dátové úložisko, ktoré je prístupné cez internet. Dáta sú stále na Slovensku, v slovenských dátových centrách, u slovenského operátora a sú zabezpečené,“ hovorí pán Martin Gucký, PosAm.

V istých prípadoch pomôžu aj cloudové úložné systémy, pri ktorých firme postačí mať rýchle pripojenie k internetu. No pre iné typy biznisu je výhodnejšie, ak si svoj úložný systém firma vybuduje vo vlastnom prostredí.

„Je potrebné dobre poznať požiadavky zákazníka a predstavu o tom ako sa toto riešenie bude využívať a následne prispôsobiť celú architektúru tomu. A tie riešenia sú postavené práve tak, aby boli modulárne škálovateľné. To znamená, že nemusím ho celé vymeniť. A pokiaľ príde nejaká nová revolučná technológia dá sa s veľkou pravdepodobnosťou použiť aj v tom existujúcom riešení.“

Inteligentné firmy však uvažujú ďalej. Nielen ako dáta ukladať, ale aj ako by informácie, ktoré z nich majú, mohli poslúžiť pre rozvoj sociálnych inovácií. Jedným z projektov by mohli byť aj Smart Cities, teda inteligentné mestá.

„To znamená, ukladanie rôznych dát, ktoré ovplyvňujú práve život človeka, občana, toho ktorého mesta. A následne všetky tieto dáta integrovať, spraviť nad nimi potrebnú analýzu a využiť ich v náš prospech, aby sa nám žilo jednoduchšie a lepšie,“ uzatvára pán Tomáš Vencelík, Hitachi Data Systems.

Podľa odborníkov budú dáta vznikať aj na miestach, na ktorých by sme to doteraz nečakali. Napríklad rastliny s mikročipmi, ktoré môžu vyslať signál o tom, že na poliach treba polievať. A práve takýchto sociálnych inovácií by časom mohlo pribúdať naozaj dosť.