Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BMW: Ekologický a tichý 40-tonový nákladný automobil

BMW: Ekologický a tichý 40-tonový nákladný automobil
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť BMW Group spoločne s partnerom pre logistiku, SCHERM Gruppe, nasadzuje od leta do mesta čisto elektricky poháňaný, 40 ton ťažký nákladný automobil. Mníchovský koncern je tak prvým výrobcom automobilov v Nemecku, ktorý využíva elektrický nákladný automobil tejto veľkosti na transporty materiálu v bežnej cestnej premávke.

Inovačné ťažné vozidlo s povolením jazdy na cestných komunikáciách bude v lete nasadené na transport materiálu Just-in-Time na krátku vzdialenosť. Elektrický nákladný automobil bude v budúcnosti osemkrát denne pendlovať medzi logistickými spoločnosťami SCHERM a BMW Group Mníchov po jednoduchej, takmer dvojkilometrovej trase.

Vďaka alternatívnemu pohonu je nákladný automobil bez emisií CO2, s tichým pohonom a takmer bez zaťaženia životného prostredia prachom. Ukazuje to aj celková bilancia pri porovnaní s nákladným automobilom s naftovým motorom: ekologický nákladný automobil ročne vypustí o 11,8 ton menej emisií CO2, čo zodpovedá takému množstvu, aké vypustí BMW 320d Efficient Dynamics, keď trikrát prejde okolo sveta.

Spoločnosti BMW Group a SCHERM Gruppe investujú do pilotného projektu, ktorý je zriadený najprv na jeden rok, šesťcifernú sumu. Ak sa vozidlo osvedčí aj v každodennej premávke, obidve strany sa pousilujú projekt rozšíriť.

BMW Group sleduje celkový priebeh projektu, ktorý kladie dôraz na udržateľnosť na pozadí hodnotového reťazca. Popri hľadaní nových riešení mobility sú neoddeliteľnou súčasťou stratégie spoločnosti témy ako podniková ochrana životného prostredia, efektívne využívanie zdrojov a redukcia emisií CO2. Od roku 2014 odoberá BMW Group celosvetovo viac ako polovicu spotreby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

(Zdroj: Tlačová správa BMW Group)