Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fosforeskujúca zmrzlina z medúzy

Fosforeskujúca zmrzlina z medúzy
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
4. 11. 2013
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známy inovátor v oblasti jedla, ktorý už neraz spôsobil hystériu svojím kulinárskym umením, prichádza so zmrzlinou, ktorá v tme žiari. Je to spôsobené prítomnosťou presne toho istého proteínu, ktorý medúzam dodáva ich žiaru.

Inováciami nešetrí ani gastronomický priemysel. Nevznikajú iba nové recepty, ale kompletne nový prístup k tvoreniu pokrmu. Iba pred pár mesiacmi sa dostali do newyorských hlavných správ tzv. Cronuty (hybrid šišky a croissantu), teraz prichádza od British Foodie fosforeskujúca zmrzlina. Za realizáciou nápadu stojí Charlie Harry Francis, zakladateľ zmrzlinovej spoločnosti Lick Me I´m Delicious. Francis syntetizoval proteín, ktorý dodáva medúzam ich žiaru. Proteíny aktivované kalciom, sú, ľudovo povedané, zmobilizované, keď ich človek oblíže. Reagujú totiž na pH nášho jazyka, ktoré je neutrálne. Keď jazyk zahreje proteín v zmrzline, zdvihnutím úrovne pH sa produkuje žiara. Okrem samotnej zmrzliny je však zaujímavá i cena - 225 dolárov za keden kopček.