Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktný donáškový elektromobil Honda vyrábaný 3D tlačou

Kompaktný donáškový elektromobil Honda vyrábaný 3D tlačou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská automobilka Honda v spolupráci so spoločnosťou Kabuki predstavila kompaktný elektromobil, ktorý je špeciálne navrhnutý pre donáškové služby a ktorého vonkajšie panely sú vyrobené na zákazku prostredníctvom technológie 3D tlače.

Nové elektrické vozidlo Micro Commuter bolo vytvorené pre cukrovinkársku spoločnosť Toshimaya, ktorá potrebovala automobil pre dodávky krehkých cukroviniek vo svojom rodnom meste Kamakura v Japonsku. Požiadavkou bola možnosť umiestnenia reklamy a tiež, aby vozidlo mohlo jazdiť po úzkych uličkách mesta Kamakura.

Automobilka Honda s použitím technológie 3D tlače vytvorila kompaktný donáškový elektromobil

V spolupráci so spoločnosťou Kabuku, ktorá sa zaoberá digitálnou výrobou oblečenia, vyvinula automobilka Honda donáškové vozidlo v priebehu dvoch mesiacov. Dizajn je založený na koncepte, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 2011 a je súčasťou programu Variable Design Platform. Kľúčové komponenty, ako je batéria, motor a riadiaca jednotka sú umiestnené v koncepte vozidla spoločne tak, aby mohli byť použité ako základ pre ostatné vozidlá. Podvozok je vytvorený z tuhej a ľahkej rámovej konštrukcie z trubiek.

Elektromobil Honda Micro Commuter ponúka dostatok priestoru pre prevoz produktov a zároveň má malé rozmery, aby sa zmestil aj do úzkych mestských uličiek

V prípade nového donáškového elektromobilu Micro Commuter došlo k úprave zadného priestoru pre prepravu produktov. Odstránili sa zadné dve sedadlá a zostalo iba jediné centrálne sedadlo pre vodiča. Vozidlo celkovo meria 2,495 x 1,28 x 1,545 metra a váži len 600 kilogramov. Pod kapotou sa ukrýva elektrický motor s výkonom 11 kW (15 koní), ktorý dodáva vozidlu maximálnu rýchlosť 70 km / h s dojazdom približne 80 kilometrov.

Rôzne časti elektromobilu Micro Commuter môžu byť upravené podľa požiadaviek klienta

Vozidlo využíva technológiou 3D tlače Rinkak Mass Customization Solutions od spoločnosti Kabuku, ktorá poskytuje rýchly 3D dizajn presne podľa požiadaviek klienta. 3D tlač sa v tomto prípade používa na výrobu vonkajších panelov vozidla, ktoré sa dajú relatívne rýchle a jednoducho upraviť podľa špecifických potrieb donáškových spoločností.

Donáškový elektromobil Honda Micro Commuter bol predstavený na výstave CEATEC, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v Japonsku.

Okrem podvozku a rámovej trubkovej konštrukcie sú vnkajšie panely vyrábané za pomoci technológie 3D tlače a dajú sa tak ľahko prispôsobiť či vymeniť