Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google Daydream: Virtuálna realita pre mobilné zariadenia v novom šate

Google Daydream: Virtuálna realita pre mobilné zariadenia v novom šate
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google predstavila svoj nový headset pre zobrazovanie virtuálnej reality s názvom Daydream View VR, do ktorého sa tiež vkladá smartfón, ako je tomu napríklad u headsetu Gear VR. Hoci novinka nie je taká výkonná, ako Oculus Rift alebo HTC Vive, ponúka prenosnú alternatívu, ktorá bude dostupná od novembra za oveľa oveľa nižšiu cenu.

Google Daydream View VR je vyrobený z mäkkého a pružného materiálu z mikrovlákien, čo by malo pridať na pocite pohodlia pri nosení a to aj pokiaľ používateľ nosí dioptrické okuliare. Zariadenie sa dodáva spolu s diaľkovým ovládačom, ktorý má v sebe zabudovaný gyroskop, vďaka ktorému sa dá s ovládačom mávať okolo seba v štýle ovládača z Nintendo Wii, rovnako ako sa dá použiť na prechádzanie menu a výber položiek.

Spoločnosť Google predstavila nový headset pre virtuálnu realitu s názvom Daydream View VR

Vo vnútri headsetu je priestor, do ktorého sa môže vložiť diaľkový ovládač, pre prípad, že ste skončili s virtuálnou realitou a chcete zariadenie niekam uložiť. Výhodou headsetu Daydream je aj to, že sa so smartfónom synchronizuje bezdrôtovo, takže sa nemusí nikde pripájať.

Headset Google Daydream View VR je určený pre zážitky vo virtuálnej realite cez vložený smartfón

Google sa navyše rozhodol pre netradičný krok a spolupracoval s viacerými spoločnosťami, ktoré sa zaoberajú tvorbou obsahu pre virtuálnu realitu. Vďaka tomu by v deň vydania malo byť k headsetu dostupných dostatok aplikácii a hier pre virtuálnu realitu. Google tvrdí, že má viac ako 50 partnerov, ktorí pracujú na vytváraní obsahu. Samozrejme nebude chýbať možnosť prechádzania v optimalizovaných aplikáciách priamo od Google, ako je YouTube a Street View, ktoré nositeľom Daydream View VR naservírujú dostatok 360 stupňového obsahu.

Daydream View VR je vyrobený s mäkkého a pružného materiálu z mikrovlákien

Google Daydream View VR bude dodávaný v troch farbách – bridlicovej, snehovej a karmínovej a prvé smartfóny, ktoré budú s headsetom spolupracovať sú Pixel a Pixel XL. Teoreticky sa môže s headsetom použiť každý smartfón, za predpokladu, že splní špefikácie zariadenia od Google. Veľmi lákavá môže byť pre používateľov aj cena, ktorú výrobca stanovil na 79 dolárov. Daydream View VR bude dostupný od novembra tohto roku.

Súčasťou headsetu Google Daydream View VR je aj diaľkový ovládač so zabudovaným gyroskopom