Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne ťažobné vozidlá Komatsu nepotrebujú žiadneho vodiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Komatsu počas výstavy Miniexpo Interantional v Las Vegas predstavila najnovšie plne autonómne ťažobné nákladné vozidlo, ktoré dokáže operovať bez vodiča. Vďaka tomu vývojári mohli z vozidla odstrániť kabínu a prispôsobiť konštrukciu tak, aby sa optimalizovalo rozloženie záťaže, pričom vozidlo nerozlišuje medzi jazdou dopredu či dozadu.

Komatsu začala testovať systém Autonomous Haulage Systems (AHS) už v roku 2008, kedy sa spojila s ťažobnou spoločnosťou Rio Tinto. Odvtedy sa technológia zdokonalila a ťažobné nákladné vozidlá prepravili stovky miliónov ton materiálu v Čile a austrálskej oblasti Pilbara.

Spoločnosť Komatsu prezentovala nový model autonómneho ťažobného nákladného vozidla

Autonómne ťažobné nákladné vozidlá, ako je model 930E, boli používané spoločnosťou Rio Tinto s využitím technológií bezdrôtových sietí, diaľkového ovládania a detekciu prekážok. To umožnilo bez obslužnú prevádzku, no stále tieto vozidlá vyzerali ako bežné nákladné automobily s kabínou.

Nové autonómne ťažobné nákladné vozidlo od Komatsi sa zbavilo kabíny pre vodiča

Komatsu však predstavuje nové inovatívne autonómne ťažobné nákladné vozidlo s dĺžkou 15 metrov a výkon 2014 kW (2700 konských síl), ktoré má pohon na všetky štyri kolesá. U tohto modelu bola odstránená kabína, čo umožnilo vývojárom zapracovať na lepšej distribúcii hmotnosti zaťaženia na všetky štyri kolesá.

Autonómne ťažobné nákladné vozidlo Komatsu sa dokáže pohybovať rovnako dobre dopredu ako aj dozadu

Toto autonómne vozidlo je navrhnuté tak, aby jazdilo rovnako efektívne dopredu, ako aj dozadu. Vďaka tomu odpadá potreba priestoru na otáčanie, čím sa zvyšuje produktivita práce a znižuje opotrebovanie 8,5 metra vysokých pneumatík. Ťažobné vozidlo má úžitkové zaťaženie 230 ton, pri ktorom dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 64 km / h.