Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon 5D MkIV si zaobstaral 30,4 megapixlový senzor, Wifi, GPS a 4K video

Canon 5D MkIV si zaobstaral 30,4 megapixlový senzor, Wifi, GPS a 4K video
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotoaparát Canon EOS 5D MkIII je obľúbeným nástrojom profesionálnych a poloprofesionálnych fotografov, no je tu s nami už trocha dlho. Pri vydaní v roku 2012 sa jednalo o fotoaparát s najvyšším rozlíšením, aký v tej dobe spoločnosť Canon mala. No vývoj sa za posledné štyri roky posunul ďalej a konečne prichádza nový model fotoaparátu Canon EOS 5D MkIV, ktorý je vybavený modernými a rýchlymi technológiami.

Ako prvý na zozname vylepšení sa nachádza nový 30,4 megapixlový Full-frame CMOS snímač. Ten má samozrejme vyššie rozlíšenie, oproti 22,3 megapixelom modelu MkIII, a prichádza v kombinácii s novým obrazovým procesorom DIGIC 6+. Maximálna štandardná citlivosť ISO sa posunula z 25 600 až na hodnotu 32 000, pričom v rozšírenom režime zostalo ISO 50 až do 102 400.

Spoločnosť Canon predstavila nový fotoaparát EOS 5D MkIV

Nový obrazový procesor umožňuje rýchle snímanie po sebe idúcich snímok, kedy po stlačení spúšte dokáže 5D MkIV zachytiť až 7 snímok za sekundu. Fotoaparát sa môže pochváliť aj schopnosťou nakrúcania videa v plnom rozlíšení 4K, čo je 4096 na 2160 bodov pri rýchlosti 30tich alebo 24roch snímok za sekundu. Video v HD rozlíšení môže zachytiť v rýchlosti až 120 snímok za sekundu. Z nakrúteného 4K videa sa pritom dajú extrahovať statické snímky v rozlíšení 8,8 megapixelov.

Fotoaparát Canon EOS 5D MkIV sa môže pochváliť novým Full-frame snímačom CMOS s rozlíšením 30,4 megapixelov

Ďalšou novinkou pre kameramanov je automatické ostrenie Dual Pixel CMOS AF, ktoré poskytuje plynulejšie a presnejšie zaostrenie pri nakrúcaní s prevráteným zrkadlom nahor. Fotoaparát Canon EOS 5D MkIV pri statických snímkach používa 61 bodový ostriaci systém so 41 bodmi krížového typu. Podľa výrobcu dokáže všetkých 61 bodov spolupracovať so širokou škálou objektívov a nadstavcov, pričom sú účinné až do f/8.

Fotoaparát Canon EOS 5D MkIV cieli na profesionálnych a poloprofesionálnych fotografov

Fotoaparát je vybavený aj novými funkciami pripojenia. Nechýba štandard vo forme Wifi a NFC pripojenia a tiež aj GPS. Vďaka tomu je ľahšie sledovať miesto nasnímania záberu a šíriť či tlačiť snímky bez USB kábla.

Spolu s fotoaparátom 5D MkIV vydá spoločnosť Canon aj dva nové objektívy EF

Nový fotoaparát Canon EOS 5D MkIV bude k dispozícii od začiatku septembra. Cena tela fotoaparátu je stanovená na 3 499 dolárov. Spolu s ním prídu na trh aj dva nové objektívy EF, konkrétne EF 16-35mm f/2.8L III USM a EF 24-105mm f/4L IS II USM. Tie budú stáť 2199 dolárov, respektíve 1099 dolárov.

Fotoaparát Canon EOS 5D MkIV dokáže nakrúcať videá v plnom 4K rozlíšení