Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny lovec ponoriek úspešne dokončil prvú sériu testovacích plavieb

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Námorné plavidlo Anti-Submarine Warfare (ASW) Continous Trial Unmanned Vessel (ACTUV), určené pre prenasledovanie potenciálnych nepriateľských ponoriek, má za sebou prvé kolo úspešných námorných testov. Počas nich boli podľa vyjadrenia hlavného dodávateľa, spoločnosti Leidos, splnené alebo aj prekonané jeho výkonnostné ciele.

Autonómna plavidlo bolo spolufinancované spoločnosťou DARPA a americkým Úradom pre námorný výskum (ONR). Jeho dĺžka je 42 metrov a je určené výhradne na sledovanie nepriateľských ponoriek počas celých mesiacov bez potreby akejkoľvek posádky na palube. Plavidlo bolo 9. apríla v prístave Swan Island v Portlande v štáte Oregon slávnostne pokrstené na Sea Hunter.

Autonómna loď Sea Hunter má za sebou prvé kolo testov

Spoločnosť Leidos tvrdí, že hoci je Sea Hunter v súčasnej dobe dočasne vybavené riadiacim kokpitom, neskoršie testy už nebudú mať žiadny personál na palube lode. Počas prevádzky by Sea Hunter mal zvládnuť fungovať zhruba 30 až 90 dní na mori bez posádky. Sám vypláva aj sa vráti do svojho domovského prístavu. Okrem toho je loď navrhnutá tak, aby fungovala bezpečne a v súlade s námornými právnymi predpismi. To všetko len za jednu desatinu nákladov v porovnaní s konvenčným lovcom ponoriek.

Autonómna loď Sea Hunter bude v budúcnosti slúžiť pre sledovanie nepriateľských ponoriek

V prvom kole testov dvojročného programu si Sea Hunter prešiel testami zameranými na rýchlosť, ovládateľnosť, stabilitu, akceleráciu, spomaľovanie a spotrebu pohonných hmôt, ako aj spoľahlivosť mechanických systémov na otvorenom mori. V ďalšej fáze testovania sa budú vývojári viac sústrediť na autonómne schopnosti plavidla so zameraním sa na senzory, autonómne vybavenie, schopnosti plavidla v súlade s námornými predpismi.

Autonómna loď Sea Hunter by mal bez posádky vydržať brázdiť moria po dobu 30 až 90 dní