Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívny elektromobil môže prejsť 11 000 km so spotrebou ekvivalentnou k 1l benzínu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cestné vozidlá sú čoraz viacej účinnejšie, ale stále majú vysokú spotrebu v porovnaní so super ľahkými vozidlami, ktoré sa vyvíjajú na univerzitách. Dôkazom toho je aj posledný výtvor z dielne TUfast Eco Team, ktorej sa podarilo zostrojiť elektrické vozidlo s doteraz najvyššou efektivitou spotreby, a ktoré sa tak zapísalo do Guinnessovej knihy rekordov.

Elektrický automobil, ktorý sa úspešne zapísal do Guinnessovej knihy rekorodov, bol upravený TUfast eLi14, ktorý bol pôvodne zostrojený pre súťaž Shell Eco Marathon 2014. Vývojári hľadali spôsob, ako ešte viac zvýšiť jeho efektivitu a upravili ovládanie motora, revidovali umiestnenie magnetu a strieborných cievok. Vymenené boli aj ráfiky spolu s novou sadou ultranízkych klzných ložísk.

Tím mladých vývojárov TUfast Eco Team z Technickej univerzity v Mníchove zostrojil najviac efektívne elektrické vozidlo na svete

Po vyriešení niekoľkých konštrukčných problémov sa vývojárom nakoniec podarilo získať priemernú spotrebu energie 1142 km / kWh. Nasledovalo testovanie a tím ešte viac vylepšil reguláciu otáčok a tlak v pneumatikách. Výsledkom bolo dosiahnutie priemernej spotreby energie 1232 km / kWh, čo je ekvivalent k asi 0,0009 l / 100 km. Vďaka tomu by elektromobil mohol teoreticky prejsť vzdialenosť až 10 956 km len so spotrebou 1 litru benzínu 95.

Elektromobil TUfast eLi14 sa úspešne zapísal do Guinnessovej knihy rekordov

Tím stojaci za týmto rekordom sa skladá zo študentov a absolventov Technickej univerzity v Mníchove. Ich elektrické automobily TUfast sa pravidelne zúčastnili súťaže Shell Eco Marathon už od roku 2011, zatiaľ čo sesterská skupina vývojárov z univerzity súťaží na Formula Student v elektrickej kategórii a kategórii pre efektivitu spaľovania.

Elektromobil TUfast eLi14 sa pokúšal o rekrodný zápis na testovacej dráhe, ktorú vývojárom poskytla automobilka Audi

Vývojári najviac efektívneho elektrického vozidla na sveta našťastie nemuseli vykonávať pokus o rekord v areáli univerzity. Namiesto toho im automobilka Audi poskytla svoju skúšobnú dráhu, kde tím predviedol svoje vozidlo pod bdelým dohľadom rozhodcov z Guinnessovej knihy rekordov.

Mladí vývojári elektromobilu TUfast eLi14 oslavujú úspešný zápis do Guinnessovej knihy rekordov