Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron loviaci míny by mohol spraviť náš svet bezpečnejší

Dron loviaci míny by mohol spraviť náš svet bezpečnejší
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Návrhár Massoud Hassani dúfa, že do desiatich rokov by sa mohla naša planéta zbaviť odhadovaných 100 miliónov zakopaných nášľapných mín a aj preto pred niekoľkými rokmi vyvinul zariadenie Mine Kafon, ktoré sa v tvare gule valí cez mínové polia a spúšťa ich. Hoci ide o šikovný nápad, Hassani sa rozhodol zostrojiť niečo, čo by míny dokázalo zneškodniť oveľa rýchlejšie a za týmto účelom zostrojil dron s názvom Mine Kafon Drone.

Dron je momentálne vo fáze prototypu a má podobu tradičnej multikoptéry, ktorá však môže byť vybavená rôznymi nástrojmi a je navrhnutá tak, aby dokázala vyhľadať a zničiť ukryté míny počas trojkrokového procesu.

Dron Mine Kafon Drone je určený pre vyhľadanie a zneškodnenie zakopaných nášľapných mín

Ako prvé je dron vybavený kamerou a lieta ponad mínové pole v nastavenom vzorci tak, aby vytvoril komplexnú 3D mapu celej oblasti. Potom sa dron vráti a namontuje sa na neho detektor kovu, ktorý visí pod ním. Mine Kafon Drone s detektorom letí vo výške asi 4 centimetrov nad zemou a deteguje miesta, kde sú poschovávané zákerné nášľapné míny. Ich umiestnenie sa potom zaznamená na mape vo forme GPS navigačných bodov.

Detektor kovov pripevnený k dronu Mine Kafon Drone vyhľadá v danej oblasti ukryté míny

Finálnym krokom je osadenie chápadla namiesto detektoru kovov, ktoré nesiem malú rozbušku. Tú dron umiestni na bod s detegovanou mínou, vzdiali sa do bezpečnej vzdialenosti a rozbuška je následne na diaľku odpálená.

Cieľom vývojára je, aby tento systém odstraňovania mín bol kompletne autonómny. Táto metóda by pritom v reálnych podmienkach mala byť až 20 krát rýchlejšia a oveľa lacnejšia ako tradičné postupy, kedy sa využívajú ľudské alebo psie tímy. A samozrejme je to oveľa bezpečnejšie.

Dron Mine Kafon Drone zneškodní zákerné nášľapné míny

Massoud Hassani momentálne svoj projekt dronu Mine Kafon Drone umiestnil na portál Kickstarter, kde sa snaží vyzbierať sumu 70 000 dolárov, ktorá by umožnila jeho projekt doviesť do reálnej podoby. Doteraz sa podarilo vyzbierať takmer 11 000 dolárov z cieľovej sumy, pričom do konca kampane zostáva ešte 42 dní.

Massoud Hassani pripravuje svoj prototyp dronu Mine Kafon Drone, ktorý je určený pre likvidáciu nebezpečných nášľapných mín