Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon EOS 80D: Šikovný nástroj aj pre športové fotografie a poriadne videá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj vám sa už stalo, že bol objekt na vašej fotke rozostrený, lebo automatické zaostrovanie ho akosi nestihlo zachytiť? S modernou technológiou Dual Pixel by sa to už stávať nemalo. Dnes ju nájdete aj v niektorom z modelov mobilných telefónov, ale základom je, že pochádza zo zrkadlovky. A popri iných funkciách sa pre ňu rozhodol aj Canon vo svojom modeli 80D. Podrobnejšie sa na tento stroj, určený pre fotografiu, ale aj pre poriadne video, pozrel redaktor z magazínu Techpedia.SK, Vlado Berkovič.

Hneď v úvode treba povedať, že Fotoaparát Canon EOS 80D dostal do vienka nový 24,2 megapixlový snímač CMOS v rozmere APS-C. Ten si veľmi dobre rozumie s obrazovým procesorom DIGIC 6. A spolu pomáhajú obrazu najmä pri horších svetelných podmienkach.

„V tomto prípade procesor robí všetko pre to, aby aj ISO alebo snímky fotené okolo citlivosti 1600, 3200, ale aj možno o stupienok vyššie, boli prakticky bez akéhokoľvek náznaku šumu,“ vysvetľuje pán Pavel Šerý, Canon.

Okrem toho sa 80Dčka vyzbrojila špeciálnymi snímačmi pre meranie expozície, aby fotoaparát dokázal na fotografii čo najvernejšie zachytiť svetlo.

„Jeden je pre infračervené spektrum a jeden je pre viditeľné spektrum v rámci RGB. A to z toho dôvodu, aby sa docielilo presnejšie meranie, obzvlášť v prípade IR spektra pri fotení zelenej farby. V prípade RGB predovšetkým červená farba môže ublížiť expozícii natoľko, že môže byť nepresná.“

Fotoaparát si samozrejme poradí aj s rýchlym zaostrovaním na pohybujúce sa objekty. Je to možné vďaka novému 45 bodovému zaostrovaciemu systému so všetkými bodmi krížového typu a tiež systému DUAL Pixel. Technológia pritom funguje podobne naše oči a objekty dobre zaostruje aj pri slabšom osvetlení.

Rýchlosť patrí najmä k športovej fotografii, a preto športových fotografov poteší práve rýchlosť fotoaparátu pri snímaní jednotlivých záberov.

„Je schopný zvládnuť 7 snímok za sekundu. Takže každá sekunda môže obsahovať 7 výjavov. Vrátane RAW a JPG súborov.“

Pre fotenie v priestoroch s blikajúcim umelým osvetlením je fotoaparát vybavený aj zaujímavou technológiou Anti-flickering.

„Umelé zdroje svetla pôsobia úplne naplno, čiže pri sérii snímok nie je nijako možné zaznamenať poblikávanie alebo zmenu farebnej vyváženosti záberov.“

Fotoaparát Canon EOS 80D ocenia aj ambiciózni filmári, ktorým umožní nakrúcať videá vo Full HD rozlíšení rýchlosťou až 60 snímok za sekundu. Videá sa ukladajú vo formáte Mov a tiež MP4.

Aj pri nakrúcaní pomôže používateľom zaostrovať technológia snímača Dual Pixel.

„Tu jeho pravá a ľavá časť dokáže vyhodnotiť situáciu a posunúť optiku tak, aby pomocou fázovej detekcie dokázali nájsť tú správnu rovinu zaostrenia.“

Nechýba samozrejme ani možnosť pripojenia externého mikrofónu a slúchadiel. A s fotoaparátom prišla v oblasti nakrúcania aj ďalšia zaujímavosť. Pri spojení fotoaparátu s objektívom EF-S 18 – 135 IS USM môžu tvorcovia videí využiť šikovné príslušenstvo PZ-E1.

„Je to zoomový adaptér, ktorý je schopný jemne, podobne ako videokamera, preniesť situáciu, preniesť pohyb zoomu prostredníctvom ultrasonického motorčeka na objektív, ako taký.“

Zadnej strane fotoaparátu dominuje 3 palcový displej s rôznymi uhlami vyklápania, čo príde vhod pri fotení z nadhľadu alebo z podhľadu.

„Je dotykový, čo umožňuje obzvlášť kameramanovi zmeniť zaostrené miesto na zábere jednoduchým dotykom na LCD paneli,“ uzatvára pán Pavel Šerý, Canon.

EOS 80D má zabudované Wifi pripojenie, ktoré používateľovi umožní diaľkové ovládanie prostredníctvom mobilnej aplikácie Camera Connect. Cez Wifi môže používateľ tiež bezdrôtovo odosielať fotografie do mobilného telefónu a potom aj do sociálnych sietí.

S množstvom funkcií a moderných technológií by sa teda fotoaparát Canon EOS 80D mohol stať spoločníkom nejedného nadšenca fotografovania a nakrúcania videí, ktorý chce svoju kreativitu a schopnosti posunúť ešte o krok ďalej.