Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA odhalila experimentálne lietadlo Maxwell so 14timi elektromotormi

NASA odhalila experimentálne lietadlo Maxwell so 14timi elektromotormi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už začiatkom tohto roku oznámila NASA svoje plány priviesť naspäť sériu experimentálnych lietadiel s označením X, ktoré sú určené na testovanie nových technológií. Prvé takéto skúšobné lietadlo pritom už v roku 1947 prekonalo zvukovú bariéru. Teraz bol predstavený najnovší člen rodiny s označením X-57, ktorý so svojimi 14timi elektromotormi slúži na testovanie pohonných technológií s ohľadom na životné prostredie.

Model testovacieho lietadla X-57 má prezývku „Maxwell“ a je súčasťou desaťročnej iniciatívy New Aviation Horizons, ktorej cieľom je v leteckom priemysle naštartovať prijatie technológií, ktoré znížia spotrebu paliva, emisií a hlukovej záťaže.

Každé zo špeciálne navrhnutých krídiel lietadla Maxwell bude mať 7 vrtúľ, z ktorých každá je poháňaná vlastným elektromotorom. Zo štrnástich vrtúľ a štrnástich elektromotorov je dvanásť umiestnených na prednej hrane krídiel a budú použité k vzletu a pristátiu. Dvojica väčších vrtuľových motorov je umiestnená na koncoch krídiel a bude použitá v cestovnej výške.

NASA, lietadlo, experimentálne lietadlo, X-57, Maxwell, elektromotor, výskum, testovanie, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Hlavnou misiou prototypu je preukázanie energetickej účinnosti elektromotorov, ako špecificky prenášajú silu medzi viacerými motormi tak, aby lietadlo spotrebovalo len pätinu energie, ktorú spotrebuje bežné súkromné lietadlo v rýchlosti približne 280 km / h.

Medzi ďalšie výhody testovacieho lietadla X-57 Maxwell patrí eliminácia škodlivých emisií oxidu uhličitého vďaka napájacím batériám. To by mohlo v budúcnosti znížiť dopyt po palivách na báze olova, ktoré sú stále bežné v leteckom priemysle. Zvýšenie účinnosti pritom môže znížiť prevádzkové náklady u malých lietadiel až o 40 percent. Samozrejme tichší chod elektromotorov znamená menej hluku pre ľudí na zemi.

NASA, lietadlo, experimentálne lietadlo, X-57, Maxwell, elektromotor, výskum, testovanie, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Prototyp bol vybudovaný prostredníctvom úprav na ľahkom lietadle TECNAM P2006T, ktoré bude súčasťou štvorročného plánu testovania technológií. K projektu lietadla X-57 Maxwell sa môže pripojiť ďalších päť väčších transportných lietadiel série X, ktoré budú tiež navrhnuté pre testovanie ekologickejších technológií pre urýchlenie ich zavedenia na trhu.