Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na vesmírny teleskop James Webb boli nainštalované dôležité vedecké prístroje

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technikom z NASA sa v Goddard Space Flight Center podarilo na zadnú stranu konštrukcie vesmírneho teleskopu James Webb úspešne nainštalovať citlivé vedecké kamery a spektrografy. Zariadenia sú umiestnenie v rámci jednej jednotky, označovanej ako Integrated Science Instrument Module (ISIM).

Finálna šesťhranná časť primárneho zrkadla teleskopu James Webb bola umiestnená na svoje miesto 3. februára 2016, pričom o mesiac neskôr technici z NASA namontovali sekundárne zrkadlo s teleskopickým statívom. Po úspešnej inštalácii zrkadiel nasledovala pre tím nová výzva v podobe zapojenia špičkového prístrojového vybavenia, ktoré je určené na záznam svetla odrazeného zo zlatom potiahnutého zrkadla.

vesmír, teleskop, ďalekohľad, James Webb, NASA, zrkadlo, prístroj, spektrograf, vedecká kamera, ISIM, vesmírny teleskop, vesmírny ďalekohľad, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

V jednotke ISIM sa podarilo technikom umiestniť štyri vedecké prístroje – Near-Infrared Camera, Near-Infrared Spectrograph, Mid-Infrared Instrument a Fine Guidance Sensor / Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph. Toto primárne vybavenie umožní vesmírnemu teleskopu James Webb vykonávať podrobné pozorovania hviezd a galaxií, objavovať doteraz nezistiteľné exoplanéty a množstvo ďalších funkcií.

vesmír, teleskop, ďalekohľad, James Webb, NASA, zrkadlo, prístroj, spektrograf, vedecká kamera, ISIM, vesmírny teleskop, vesmírny ďalekohľad, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

Pre osadenie jednotky ISIM bolo potrebné zapojiť až 12 technikov z NASA, ktorí museli extrémne presne jednotku zapojiť na zadnú stranu zostavy zrkadla. Zariadenia pre ISIM boli nákladné na vývoj a výrobu a tak by akákoľvek chyba spôsobila obrovské časové zdržanie. Našťastie všetko prebehlo podľa plánov a inštalácia bola úspešná.

Zostava zrkadiel teleskopu James Webb a vedeckého vybavenia v jednotke ISIM bude podrobená sérii akustických a vibračných testov, ktoré majú za úlohu preveriť kondíciu teleskopu, ktorý bude musieť odolávať náročnej ceste na obežnú dráhu Zeme.