Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozťahovateľný polymér, ktorý sa vráti do svojho tvaru po strete s ľudským teplom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pamäťové materiály, ktoré sa dokážu vrátiť späť do požadovaného tvaru potom, čo boli ohýbané, skrútené či pretiahnuté si nachádzajú cestu do rôznych oblastí, ako sú napríklad športové podprsenky, stavebné materiály alebo účinnejšie chladničky. Skupina vedcov z univerzity Rochester však skúma pamäťový materiál, ktorý sa vráti do pôvodného tvaru po kontakte s teplom ľudského tela.

Tepelne aktivované pamäťové materiály zvyčajne vyžadujú vysoké teploty a externé mechanizmy pre spustenie ich konverzie. Ak sa však stane aktivátorom procesu styk s pokožkou, môžu si takéto materiály nájsť rozličné uplatnenie v medicíne.

Za týmto účelom vedci vyvinuli polymérový elastomér, ktorý je možné natiahnuť a vrátiť späť do svojho pôvodného tvaru, keď sa zahreje na teplote približne 35 stupňov, ktorá je tesne pod telesnou teplotou. Dosiahnutie tohto cieľa si vyžaduje manipuláciu s kryštalizáciou, ktorá nastáva pri deformácii polyméru.

polymér, veda, výskum, kryštalizácia, pamäťový materiál, elastomér, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

Ak je materiál roztiahnutý, tak sú roztiahnuté aj polymérové reťazce. To spôsobí, že sa malé segmenty polyméru kryštalizujú, čím sa stabilizuje materiál a pomáha sa udržať jeho deformovaný tvar. Vedci zistili, že pridaním molekulárnych spojníc individuálnym zhlukom polymérov sa nezabraňuje kryštalizačnému efektu, vďaka čomu mohli vedci určiť stabilitu a presnú teplotu, pri ktorej sa kryštály tavia.

Ale vedecký tím sa snaží urobiť viac, ako len vytvoriť materiál, ktorý reaguje na telesné teplo. Svoju pozornosť zameral aj na umožnenie materiálu uvoľniť užitočné množstvo energie, ktorá sa tvorí pri tomto procese. Optimalizovaním sietí polymérov dosiahli vedci to, že materiál je schopný zdvihnúť tisíc násobok svojej hmotnosti.

Podľa vedcov by sa takto tepelne aktivovaný polymér mohol využívať v zdravotníctve pri ošetrovaní rán, vytváraní umelej kože či dokonca pre výrobu prispôsobivého oblečenia.

polymér, veda, výskum, kryštalizácia, pamäťový materiál, elastomér, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy