Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wearables 2. časť: Miniatúrna akčná kamera GoPro HERO4 Session

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
1. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak nemáte energiu v mobile, nabijete ho, no ale čo ak energiu nemáte vy? V tomto smere rozhodne pomôžu dovolenky, no a práve z nich sa oplatí nejaký ten moment určite zaznamenať. A čo tak pomocou zariadení, ktoré dokážete nosiť na sebe? Áno, už aj wearables majú v tomto smere svojich zástupcov.

Wearables alebo nositeľné zariadenia. Dnes už obľúbená súčasť našej výbavy inteligentných zariadení. Wearables sa stali samostatnou kategóriou, no väčšinou až tak samostatne nefungujú, hoci niektoré sú toho schopné. Svoj potenciál zvyšujú najmä v prepojení so smartfónmi. A tak sa dostávame k mnohým praktickým funkciám. Využitie wearables zariadení sa naozaj dostalo do mnohých oblasti života, či už sa to týka zdravia alebo len využitia pre potešenie.

„Veľmi zaujímavým trendom súčasnej doby sú takzvané akčné kamery. To znamená kamery, ktoré nosíte na rôznych miestach upevnených na tele. Práve preto je to wearables. Nemusíte sa sústrediť na to, kde je ta kamera umiestnená. Nedržíte ju v ruke, ale máte ju napríklad na hrudi, máte ju na hlave umiestnenú, alebo necháte si ju umiestniť na vaše zápästie,“ hovorí pán Jakub Tóth, Slovak Telekom.

Jedným z prírastkov v tejto kategórii wearables je minikamera GoPro HERO4 Session. Rozmerovo sa zmesti do úchopu troch prstov a možno ju pripevniť takmer kdekoľvek. Jej špeciálne navrhnutý dizajn Low-Profile Frame umožňuje s kamerou otáčať a posadiť ju na rôzne podložky, otočným kĺbom hýbať do rôznych strán, a tak nastavovať perspektívu snímania záznamov.

Hoci funguje kamera aj samostatne, spojenie so smartfónom, ako to už pri wearables býva, jej funkcionalitu ešte viac povýši.

„Kamera neobsahuje v sebe displej. To znamená práve displejom tej kamery je mobilné zariadenie ako mobilný telefón alebo samozrejme dá sa dokúpiť príslušenstvo, ktoré je vo forme nejakého diaľkového ovládača, ktoré umožňuje tú kameru na diaľku pustiť, naštartovať, ale samozrejme aj pozastaviť.“

S telefónom sa pritom kamera spája cez vstavaný Wifi modul a tiež Bluetooth. Práve tieto technológie umožňujú ovládať kameru na diaľku cez GoPro App v smartfóne či v tablete. Rovnako sa na smartfón či tablet prenáša aj živý obraz z kamery. No a Wifi pomáha aj tomu, aby sa obsah zariadenia dal zdieľať na sociálnych sieťach.

Kamera je využiteľná takmer kdekoľvek. Či už pri adrenalínových športoch alebo rodinných oslavách na zachytenie priateľskej atmosféry. Navyše, HERO4 Session je poriadne vodeodolná, a to aj v hĺbke 10 metrov pod vodou.

„Môže niekoľkokrát padnúť na zem, ošpliechať sa vodou, ale samozrejme môžete sa s ňou dokonca aj potápať. To znamená umožňuje aj veľmi dobré zábery z dovolenky z mora, ale na druhú stranu môžete s ňou ísť bez problémov lyžovať, niekoľkokrát padnúť a tej kamere sa absolútne nič nestane.“

GoPro HERO4 Session dokáže snímať vo vysokom rozlíšení Full HD. Ak s kamerou napríklad nakrúcate rýchle pohyby osôb, záznam dokážete aj spomaľovať a sledovať pritom i jemné detaily. Vo vonkajšom prostredí rozhodne poteší možnosť snímania videí v ultra širokom zábere. No a pri aktivovaní funkcie SuperView, sa do záberu toho dostane z okolitého prostredia ešte viac.

Pre náročných spotrebiteľov si mini kamera prináša aj režim Protune video, pri ktorom zariadenie využíva minimálnu kompresiu videa, aby sa záznam dal potom lepšie upravovať aj pre profesionálne využitie, najmä čo sa farebnosti týka.

Ani o zvukové záznamy netreba mať obavy. HERO4 Session je vybavená dvoma mikrofónmi: na prednej strane fotoaparátu a na zadnej strane. V rušivom prostredí, kde je silný vietor, šumy z okolia alebo hluk premávky, dokáže zariadenie prepínať mikrofóny podľa toho, ktorý je vhodnejší pre daný zvuk.

S GoPro HERO4 nemusíte riešiť ani otázku, či zábery budú pre zhoršené svetelné podmienky použiteľné.

„Táto kamera je samozrejme prispôsobená svojou optikou práve zhoršeným svetelným podmienkam. Umožňuje široký rozsah svetla, či už je to od šera až po nejaké ostré svetlo.“

Režim Auto Low Light inteligentne zmení frekvenciu snímania na základe svetelných podmienok pre optimálny výkon aj pri nízkom osvetlení. Čiže sa pokojne môžete pohybovať medzi svetlými a tmavými prostrediami, bez potreby zmien v nastaveniach.

„S touto kamerou sa dá samozrejme aj fotografovať.“

Fotky zhotoví v kvalite 8Mpx s rýchlosťou 10 snímok za sekundu. Podľa vlastných potrieb je možné snímať v rôznych režimoch a nastavovať fotenie v intervaloch od pol sekundy až do 60 sekúnd.

A prečo je kamera GoPro HERO4 Session súčasťou skupiny wearables? No práve preto, že je nositeľná.

„Je umožnené túto kameru pripnúť či už na helmu v prípade lyžovania, takisto samozrejme aj na hlavu vo forme nejakej čelenky. Existuje aj pás, ktorý je na hruď, kde kamera je umiestnená priamo v jeho strede,“ vysvetľuje pán Jakub Tóth, Slovak Telekom.

GoPro HERO4 Session je teda veľmi zaujímavá, vrecková, odolná akčná kamera, ktorá aj pre svoje spojenie so smartfónom, a tiež vďaka nositeľnosti, ani v triede wearables určite nezanikne.