Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné reproduktory Amazon Echo a Sony BSP60

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kde inde si lepšie oddýchnete ako priamo v prírode, alebo ešte aj doma pri počúvaní hudby priamo cez slúchadlá alebo i prenosné reproduktory. Niektoré sa snažia ohúriť dizajnom, iné kvalitou reprodukcie alebo prídavnými funkciami. Ja mám dnes pre vás také, ktoré sú okrem toho ešte aj inteligentné. Dajú sa ovládať hlasom a dokonca s vami vedia aktívne komunikovať.

Amazon Echo je štíhly reproduktor v tvare valca, ktorý má v sebe zabudovaných sedem citlivých mikrofónov. Prostredníctvom nich dokáže počúvať príkazy a dotazy v celej miestnosti, a to aj v prípade, že prehráva hlasitú hudbu.

Okrem prehrávania hudby a ovládania reproduktora hlasovými povelmi, vám Echo môže poskytnúť informácie o správach, počasí, vie robiť zoznamy úloh a odpovie vám na vaše bežné otázky.

Odpovede hľadá pomocou Cloudového pripojenia k službe Amazon Web Service, ktorá neustále rozširuje jeho znalosti a témy. Reproduktor Echo sa pripája k internetu prostredníctvom Wi-Fi a môže tak prehrávať obľúbenú hudbu z viacerých streamovacích služieb. Pre jednoduché prehrávanie skladieb zo smartfónu alebo tabletu používa reproduktor Bluetooth pripojenie.

Aj japonská Sony predstavila svoj prenosný reproduktor BSP60, ktorý je pomerne inteligentný. Je vybavený tromi malými kolieskami, na ktorých sa otáča smerom ku hlasu používateľa.

Po vysunutí bočných reproduktorov, so vstavaným zosilňovačom, vám môže toto zariadenie pripomínať retro budík, ktorému na prednej strane dominuje prehľadný ovládací displej. Reproduktor BSP60 komunikuje so smartfónom alebo tabletom, prostredníctvom Bluetooth pripojenia a môže využívať softvér pre rozpoznávanie hlasu používateľa.

Vie tak poskytnúť informácie priamo z mobilného zariadenia, prečíta správy, naplánované udalosti z kalendára, informuje o počasí a môže odpovedať na matematické otázky. Na prichádzajúci hovor alebo správu zo smartfónu vás reproduktor upozorní jemným vibrovaním. Okrem toho sa vďaka technológii NFC môže BSP60tka použiť aj na konferenčné hovory alebo ako hlasitý hands-free telefón.

Obe zariadenia predstavujú novodobé využitie niektorých funkcií, ktoré si môžu nájsť svoje uplatnenie. A rozhodne nezostanú v tomto sektore jediné, a tak bude určite zaujímavé sledovať, akým smerom bude napredovať ďalší vývoj na poli prenosných inteligentných reproduktorov.