Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Philae modul: Neúspešný pokus o prebudenie

Philae modul: Neúspešný pokus o prebudenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmírny modul Philae bol prvým objektom, ktorému sa podarilo hladné pristátie na povrchu kométy 67P/Churyumov-Gerasimenko v novembri minulého roku. Pri pristátí však došlo ku chybe v pristávacom systéme a modul sa nemohol svojpomocne bezpečne ukotviť na povrch kométy.

Po niekoľkých odskokoch od povrchu skončil nakoniec Philae v oblasti, ktoré nesie pomenovanie Abydos. Európska vesmírna agentúra (ESA) sa cez špeciálny rádiový signál vypúšťaný zo sondy Rosseta snažila neúspešne počas ôsmich dní aktivovať modul Philae, ktorý zostal po pristáti v hibernácii.

Okrem toho DLR tím z nemeckého kontrolného centra poslal sériu príkazov pre modul, aby mohol prerozdeliť energiu pre zohrievanie elektroniky a nabíjanie batérií. Philae však dosadol bočnou stranou ku skalnej stene a jeho solárne panely tak nemajú dostatok slnečného svetla pre zabezpečenie jeho výkonu.

Modul Philae na kométe 67P

ESA a DLR tak po prvom neúspešnom pokuse musia vyčkať, kým sa kométa 67P s modulom Philae dostane bližšie ku slnku. Modul pritom potrebuje zvýšiť svoju vnútornú teplotu nad - 45° C a musí vytvoriť energiu 9 wattov, aby mohol vysielať spať na sondu Rosseta.

Momentálne vykonáva DLR tím výpočty pre zistenie ďalšej vhodnej pozície, do ktorej by sa sonda Rosseta mala dostať, aby mohla zopakovať výzvu príkazov na prebudenie modulu Philae. Predpokladá sa, že ďalší pokus by sa mal uskutočniť začiatkom apríla.

Modul Philae na kométe 67P