Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Windows Hello: Biometrická identifikácia pre Windows 10

Windows Hello: Biometrická identifikácia pre Windows 10
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Biometrické overovanie totožnosti používateľa cez rôzne technológie sa stáva čoraz viac rozšírené prevažne na poli mobilných zariadení, akými sú smartfóny, tablety či notebooky.

Microsoft ide s dobou a tak do svojho pripravovaného operačného systému Windows 10 chce zakomponovať takýto systém biometrickej identifikácie, ktorý bude niesť názov Windows Hello.

Do svojho počítača sa tak bude môcť používateľ prihlásiť pomocou odtlačku prsta alebo nasnímaním jeho tváre či dúhovky. Microsoft preto rozbehol softvérovú podporu pre výrobcov hardvéru, aby mohli vopred zakomponovať do budúceho hardvéru potrebné skenery a snímacie optiky.

Cieľom spoločnosti je priniesť rovnaký spôsob prihlasovania pre celé portfólio zariadení, ktoré budú používať Windows 10, od smartfónov, tabletov, cez notebooky až po stolné počítače a herné konzoly. Oproti bežným heslám by táto technológia mala byť oveľa bezpečnejšia.

Windows Hello

Pri snímaní tváre bude použitá infračervená technológia, ktorá aj pri zlých svetelných podmienkach rozozná používateľa. Táto technológia tiež dokáže rozlíšiť, či sa jedná o skutočnú osobu alebo len fotografiu.

Používateľ sa však pre bezpečné prihlasovanie nemusí neustále overovať cez Windows Hello. Po prvom potvrdení jeho totožnosti tento systém môže odovzdať informáciu o pripojení podpornej funkcii Microsoft Password, ktorá tak umožní prístup do aplikácií a na zabezpečené webové stránky bez nutnosti nového zadávania prístupových hesiel a údajov.

Prihlasovacie biometrické údaje sa konvertujú do zašifrovaných kľúčov cez Microsoft Password a teda neobsahujú žiadnu fotografiu tváre, dúhovky ani odtlačok prsta. Kľúče sú umiestnené mimo vášho zariadenia na zabezpečenom serveri. Aj v prípade prelomenia ochrany tak získajú hackeri len súbor nezrozumiteľných a nepoužiteľných informácií.

Windows Hello