Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Quell: Dopraje spánok i pri chronických bolestiach

Quell: Dopraje spánok i pri chronických bolestiach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nositeľné zariadenia nás väčšinou monitorujú pri aktívnej činnosti a hlavne keď sme zdraví, no na star-up stránke Indiegogo sa objavilo zariadenie Quell, ktoré by mohlo pomôcť uľaviť od chronických bolestí, akými sú napríklad diabetická neuropatia, fibromyalgia, ischias, osteoartróza a ďalšie.

Quell bolo schválené federálnou agentúrou USA pre používanie ako medicínska pomôcka. Zariadenie je založené na transkutánnej elektrickej nervovej stimulácii (TEN), ktorá predstavuje liečbu pomocou malého prístroja pripútaného ku končatine. Prístroj dodáva elektrické impulzy do nervov, čím sa zmierňuje bolesť pacienta.

Quell

V dnešnej dobe miniaturizácie a pokročilej technológie sa tento systém zmestí do nositeľných rozmerov a práve to predstavuje zariadenie Quell. To sa jednoducho vsunie do športového pásku, ktorý sa potom pripevní na lýtko používateľa. Zariadenie sa aktivuje stlačením jedného tlačidla, ktoré je na pásku zvýraznené modrou obrubou.

Elektródy sú pritom v priamom kontakte s pokožkou a stimulujú zmyslové nervy v lýtku, ktoré vyšle impulzy do mozgu. Mozog následne uvoľní do tela endogénne opioidy a tie uľavia od bolesti. Zariadenie sa dá nastaviť na rôzne úrovne bolesti. Tomu sa prispôsobí úroveň elektrickej stimulácie.

Quell

Quell sa vie prepojiť s aplikáciou, ktorá ho premení na sledovača kvality spánku. Používateľ si vie nastaviť aj automatické používanie impulzov počas spánku tak, aby sa zabezpečila najvyššia možná miera kvality spánku. Aplikácia spätne poukáže na celý priebeh spánku a vyhodnotí ho pre prípadné upravenie frekvencie impulzov.

Quell