Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový rad notebookov MacBook od Apple

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple uviedla nové notebooky MacBook, ktoré vynikajú svojím dizajnom a sú to najľahšie a najtenšie vyrobené MacBooky doteraz. Hrúbka nového MacBooku je 13,1 milimetra a váži len niečo okolo jedného kilogramu. Zoštíhlil sa tak aj jeho 12 palcový Retina displej.

Tento nový rad prináša aj celokovový kryt tela notebooku a bude k dispozícii v elegantnej povrchovej úprave v zlatej, striebornej a šedej farbe. Úpravou si prešla aj klávesnica, ktorá je až o 34 percent tenšia no zachovala si pritom plnú veľkosť. Každá klávesa je pritom podsvietená vlastným LED svetlom.

Retina displej s uhlopriečkou 12 palcov je tenký iba 0,88 milimetra a má pomer strán 16:10 pri rozlíšení 2304 na 1440 bodov. Displej používa až o 30 percent menej energie na prevádzku ako jeho predchádzajúce verzie.

Apple MacBook

MacBook tiež obsahuje nový Force Touch trackpad so zvýšenou interaktivitou a citlivosťou. Používateľ si môže prispôsobiť intenzitu tlaku pre jednotlivé kliknutia. Nové gesto Force Click pri dlhšom tlaku vyvolá napríklad definíciu slova, mapu alebo náhľad súboru.

Notebook nie je vybavený aktívnymi ventilátormi, takže jeho prevádzka je veľmi tichá a efektívna. O výkon sa stará procesor Intel Core M piatej generácie spolu s grafickou kartou Intel HD Graphics 5300. Vrstvená batéria je prispôsobená telu MacBooku, pričom by mala notebook udržať v chode až 9 hodín.

Ďalšia generácia portu USB-C zvyšuje príkon pre nabíjanie, prenos dát a obsahuje aj DisplayPort 1.2 a to všetko v jednom konektore, ktorý je o dve tretiny menší ako štandardný USB port. MacBook beží na operačnom systéme OS X Yosemite a bude dostupný od 10. apríla v dvoch výkonnostných verziách s cenou začínajúcou od 1299USD.

Apple MacBook