Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESA: Sonda Rosetta poslala obrázky kométy z blízka

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas Valentínskej noci, kedy sa možno niektorí zamilovaní pozerali na hviezdy, sonda Rosetta, z Európskej vesmírnej agentúry, dosiahla najbližšiu možnú vzdialenosť ku kométe 67P / Churyumov-Gerasimenko. V regióne Imhotep preletela sonda iba 6 kilometrov nad plochou dvoch väčších častí kométy.

Sonda preletela nad povrchom 14. februára o 13:41 nášho času. Pri vykonaní manévru nafotila Rosetta sériu fotografií prašného, zvrásneného povrchu kométy a poslala ich do agentúry. ESA teraz zverejnila tieto zábery, na ktorých je vidieť komplikovanú, zvrásnenú s hladkými plochami pokrytými vrstvami vesmírneho prachu.

67P Rosetta Image

Okrem toho zábery odhalili aj obrovské kusy balvanov, merajúce až desiatky metrov, či okraje skoro kruhových objektov, ktoré si zatiaľ agentúra nevie vysvetliť. Rosetta v takejto blízkosti bola schopná odobrať aj vzorky z vnútorného regiónu chvostu kométy.

Sonda študuje povrch kométy už od augusta minulého roku, kedy sa dostala na orbit kométy. V novembri sa uskutočnilo aj prvé úspešné pristátie modulu Philae na povrchu kométy v histórii ľudstva.

67P Rosetta Image

Keďže sa kométa blíži k Slnku, jej aktivita sa zvyšuje a tak sonda Rosetta ukončila jej obiehanie na obežnej dráhe a postupne sa od nej vzďaľuje. Sonda bude teraz vykonávať sériu preletov vo výške 15 až 100 kilometrov, aby mohla pokračovať v štúdiu kométy aj jej správania sa počas približovania sa k Slnku.

Video približuje priebeh misie a jej budúcu etapu a prípadnú možnosť prebrania modulu Philae z hybernácie.

67P Rosetta Image