Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DKIST: Najväčší solárny teleskop spustia v roku 2019

DKIST: Najväčší solárny teleskop spustia v roku 2019
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Daniel K Inouye Solar Telescope, v skratke DKIST, bude najväčším teleskopom skúmajúcim povrch Slnka, ktorého výstavba na Havaji je v plnom prúde. Konštrukčné práce sa úspešne posunuli do ďalšej fázy, do ktorej sa zapája aj konzorcium ôsmich univerzít a spoločností z Veľkej Británie, ktoré bude mať na starosti výrobu a nastavenie kamier, dôležitých pre samotný teleskop.

Za projektom tohto teleskopu stojí Národné slnečné observatórium. Pôvodné označenie teleskopu bolo Advanced Technology Solar Telescope, no jeho meno sa zmenilo na uctenie pamiatky senátora Inouya.

Po dokončení výstavby a spustení teleskopu do prevádzky bude DKIST najväčším slnečným ďalekohľadom na svete. Jeho spustenie sa predpokladá niekedy v roku 2019.

Solárny teleskop DKIST

Teleskop DKIST bude užitočným pomocníkom pre vedcov, ktorým ponúkne obraz povrchu Slnka v doteraz nedostupných detailoch a jeho hlavnou úlohou bude vykonávať meranie vysokorýchlostnej slnečnej aktivity. Vedci tak budú môcť riešiť zásadné otázky týkajúce sa slnečnej fyziky, či vplyvu slnečnej aktivity na globálnu klímu a komunikačné technológie.

Solárny teleskop DKIST

Hlavné zrkadlo teleskopu má priemer 4,24 metra a jeho hrúbka je 75 milimetrov. V kombinácii s oveľa menším zrkadlom a špeciálnym nastaviteľným optickým systémom ponúkne teleskop obrovské priblíženie. Vedci tak môžu skúmať jemné detaily na povrchu Slnka. Teleskop DKIST im umožní pozorovať štruktúry vo veľkosti iba 70 kilometrov. Pre predstavivosť treba povedať, že šírka Slnka je 1,4 milióna kilometrov (109-krát širšie ako naša Zem).

Solárny teleskop DKIST