Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Salli: Stolička v tvare konského sedla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jazdili ste niekedy na koni a cítili ste sa pritom pohodlne? Ja si myslím, že áno. A práve fínsky dizajnéri sa jazdou na koni nechali inšpirovať. Navrhli totiž technologickú stoličku, ktorá má toho s konským sedlom naozaj veľa spoločného.

Dlhodobé sedenie na bežnej stoličke alebo v kancelárskom kresle má negatívny dopad na naše zdravie a produktivitu. Naše telo nie je na takéto sedenie stavané a môže to viesť až k nepríjemným bolestiam chrbtice a jej deformácii. Pomôckou pre správne držanie tela by však mohla byť stolička v tvare sedla.

„Špeciálnu sedlovú stoličku vyvíjame vo Fínsku. Zaujímavá je v tom, že na nej sedíte v pozícii ako keby ste jazdili na koni, čiže sedíte v jazdeckej pozícii. Vaše nohy sú rozkročené a natiahnuté,“ hovorí pani Arja Eisenblätter, Salli Systems.

S týmto jednoduchým a pomerne praktickým nápadom prišiel istý fínsky manažér, ktorý pri sedavej práci v kancelárii pociťoval bolesti chrbta.

„Mal problémy s chrbticou a tak posledných 20 rokov pri práci sedel na konskom sedle. Na zemi mal kus dreva a na ňom položené sedlo. Jeho bolesti chrbta ustali, a tak sa rozhodol vyvinúť takúto stoličku.

Celý princíp navrhnutej sedlovej stoličky vás motivuje k vystretej chrbtici, nemusíte sa tak báť, že sa na nej začnete podvedome hrbiť.

„Podporuje držanie celého chrbta, keďže na nej sedíte absolútne vyrovnane. Nemusíte rozmýšľať nad tým, či sa vaše ramená zvesia. V skutočnosti človek sám a automaticky sedí v správnej polohe. V tejto polohe vás vaše chrbtové svaly podporia a sedíte ako vojak alebo v rovnakej pozícii ako pri jazde na koni.“

Keďže je však takýto posed o niečo vyšší ako pri bežnej stoličke, môže vzniknúť problém nájsť k nej vhodný pracovný stôl.

„Sedíte 15 až 20 cm vyššie ako na normálnej stoličke, čiže potrebujte výškovo nastaviteľný stôl, musí sa vám prispôsobiť. Inak sa budete nad stôl s bežnou výškou nakláňať.“

Mysleli na to aj fínski vývojári a k dispozícii je tak viacero typov stolíkov, aj samotných sedlových stoličiek, ktoré sú určené pre rôzne činnosti a profesie. Ako doplnky sa dajú zároveň použiť aj ergonomické podpierky rúk.

Sedlové stoličky vyzerajú zaujímavo a môžu slúžiť ako prevencia proti bolestiam chrbtice. Prípadne, ak sa bojíte návštevy lekára, môžete ich skúsiť ako alternatívnu liečbu takýchto bolestí.