Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony: Rodina zariadení Xperia Z3

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

My ľudia sme naozaj zaujímaví, každý z nás potrebuje inú veľkosť, či už pri oblečení, pri pohároch ale aj pri takých mobilných zariadeniach. No a to je aj trendom dnešnej doby. Preto výrobcovia ponúkajú tú istú výbavu zariadenia v niekoľkých veľkostiach. Na trhu je ich niekoľko no k tým stabilným patrí určite rodina Xpérie tentoraz v podaní Z3 z japonskej dielne.

Kompaktný mobilný telefón, smartfón alebo tablet, či lepšie povedané fablet. Presne tieto tri zariadenia charakterizujú rozdielne rozmery, no spolu reprezentujú novú japonskú rodinu Xperia s podtitulom Z3.

„Sú to všetky tri zariadenia urobené na rovnakej platforme, s rovnakým procesorom, rovnakým výkonom. Líšia sa veľkosťou, trošku aj výbavou a samozrejme aj určením pre koho sú určené,“ hovorí pán Rastislav Medveď, Sony Mobile Communications.

Smartfón Xperia Z3 je vybavený všetkými funkciami, ktoré už v dnešnej dobe od smartfónu akosi očakávame. Dotykový displej s Full HD rozlíšením, výkonný procesor, podpora technológie LTE či poriadny fotoaparát. Určite zaujme aj to, že telo telefónu je vyrobené z odolných materiálov. Dnes je už navyše veľmi obľúbená aj podpora viacerých mobilných operátorov naraz v jednom zariadení.

„Prinášame aj Xperiu Z3 Dual, verziu, ktorá bude určená pre dve SIM karty. Pre tých náročných užívateľov, ktorí potrebujú súčasne používať súkromný a služobný smartfón. Alebo potrebujú mať extra vyriešené dáta, veľa cestujú do zahraničia, pracujú na dvoch pozíciách a nechú mať dve zariadenia ale jedno. Takže pre nich je Xperia Z3 Dual.“

Japonskí dizajnéri však mysleli aj na používateľov, ktorým vyhovujú smartfóny menších rozmerov. Zo Z trojky tak vznikla aj kompaktná verzia. Tá sa hravo zmestí do jednej ruky, ktorou sa dá zároveň aj ľahko ovládať. Výkonovo je na však na tom aj menší Kompakt model rovnako ako ostatné modely z rodiny Z3. V niektorých drobnostiach sa však trochu líši.

„Samozrejme sú tu rozdiely, je tu iné rozlíšenie displeja, je tu iná batéria, iná hrúbka toho smartfónu, ale úžitok na tých dvoch telefónoch je rovnaký.“

Rodinu zariadení Xperia dopĺňa Z3 Tablet Kompakt, ktorý sa pri svojom osem palcovom rozmere dá pohodlne držať naozaj aj jednou rukou. Vďaka takejto svojej kompaktnej tabletovej veľkosti prináša toto zariadenie aj možnosť telefonovania. Má teda slot na SIM kartu.

“Xperia Z3 tablet kompakt je jeden s tých najtenších a najľahších tabletov v takomto rozmere s takýmto výkonom.“

Okrem iných činností sa však samotný tablet dá využiť aj na niečo iné.

„Prinášame aj novú funkciu, ktorá sa volá Remote Play a jedine na zariadeniach Xperia Z3 sa dá vytvoriť spojenie medzi smartfónom alebo tabletom a hracou konzolou PlayStation 4. A dá sa preniesť obraz z PlayStation 4 priamo na smartfón alebo priamo na tablet.“

A nechýba ani možnosť používať tablet ako pracovný nástroj. V tomto smere má k dispozícii špeciálne puzdro a BlueTooth klávesnicu. Stačí teda zariadenia len spárovať a malý prenosný kvázi notebook je na svete.

Pre všetky zariadenia z rodiny Z3 platí, že si dokážu poradiť aj v náročných prostrediach, kde im dokonca nevadí ani nepriaznivé počasie.

„Celá séria Xperia Z3 je odolná voči vode a prachu. S normami IP68, a to znamená, že ten telefón je možné, garantujeme, že je ho možné ho ponoriť do hĺbky 1,5 metra na 30 minút.“

Ani o výdrž batérie sa báť netreba. Je navrhnutá tak, aby ste zariadenia mohli používať bez obmedzenia celé dva dni. V tomto smere určite pomôže aj softvérové zlepšenie v podobe režimu s názvom Stamina. Ten spravuje energetickú potrebu jednotlivých aplikácií a takto sa šetrí batérii energia.

“Ja sám v tom režime Stamina si viem nastaviť, ktoré aplikácie mi môžu bežať aj pri vypnutom displeji. Ako sa mi má správať telefón pri dosahu domácej Wifi alebo pracovnej Wifi. Môžem si nastaviť, ktoré aplikácie sa budú synchronizovať, ktoré nie. Čiže ten systém Stamina je veľmi škálovateľný.“

Ako je vidieť rodina Xperia Z3 je naozaj rozmanitá a mala by dokázať splniť požiadavky používateľov, ktorí hľadajú vhodné mobilné zariadenie prispôsobené ich štýlu.