Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel Core M v zariadeniach 2 v 1 a technológia RealSense

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo by ste si vybrali? Notebook alebo tablet? Neviete sa rozhodnúť? A možno ani nemusíte. Veď nakoniec trendom je spájať obe zariadenia do jedného. Tablet s notebookom. Takýto trend by mal pokračovať aj v budúcom roku a v oveľa väčšej miere. A o ten výkon sa tiež báť nemusíte. Nakoniec, presvedčte sa sami.

Zariadenia dva v jednom alebo skrátka hybridné, či konvertibilné zariadenia sa už stali súčasťou života niektorých IT nadšencov.

„Z tabletu môžete spraviť notebook a naopak z notebooku tablet. Zároveň môžete používať režim tabletu, keď trebárs chcete len niečo jednoduché ako pozrieť sa na film alebo na internet,“ hovorí pán Pavel Sloboda, PR Manager, Intel CEE.

Tieto zariadenia, napriek svojím menším rozmerom, istým spôsobom nahrádzajú desktopové pracovné stanice. Výkon síce nemajú stále na 100 percent zrovnateľný, no pre väčšinu potrieb plne postačuje. Americký producent procesorov si však aj napriek tomu povedal, že výkonu konvertibilných zariadení predsa len pomôže. A tak medzeru medzi energetický efektívnym procesorom Intel Atom v tabletoch a vysoko výkonným iCore v notebookoch a desktopoch, vyplnil nový procesor s označením Intel Core „M“. Ide pritom o prvý dostupný procesor vyrobený štrnásť nano metrovým výrobným procesom.

„Potrebovali sme procesor, ktorý bude o niečo výkonnejší než sú procesory v tabletoch, ale zároveň bude mať okrem iného dostatočne dlhú výdrž na batériu, bude mať dostatočne výkonnú grafiku, ktorá sa približuje skôr ku klasickým iCore procesorom,“ hovorí pán Vlastimil Maar, Intel.

Pre porovnanie s mobilnou verziou procesora Core i-päť má „Mko“ zhruba dvojnásobný výkon a dvakrát takú výdrž batérie. Integrovaný grafický čip je pritom sedem násobne výkonnejší. Okrem toho disponuje aj ďalšími vlastnosťami.

„Je veľmi malý, má veľmi nízku spotrebu. Jedná sa asi o 4,5 Wattu, čo je zhruba desatina toho, čo sa používa v bežných notebookoch. A preto tie zariadenia môžu byť tenké, ľahké a vydržia dlho na batériu,“ hovorí Pavel Sloboda.

Jeho využitie sa plánuje už v spomínaných zariadeniach dva v jednom, teda vo výkonných tabletoch s väčšími uhlopriečkami, ktoré budú fungovať na platforme operačného systému Windows.

Úsporné procesory pritom vytvárajú podmienky pre najmodernejšie technológie. Otvárajú napríklad cestu k bezdrôtovému nabíjaniu. Už teraz existujú rôzne podložky pre bezdrôtové indukčné nabíjanie, no Intel sa pozerá do budúcnosti ešte ďalej.

„Prídete do práce alebo do kaviarne a vlastne už stôl alebo kus nábytku bude sám o sebe bezdrôtovým nabíjačom. Bude tam doska, ktorá až skrz 5cm široké drevo bude schopná nabíjať váš notebook, váš smartfón a ďalšie zariadenia.“ vysvetľuje Pavel Sloboda.

S bezdrôtovou technológiou však súvisí aj rozšíriteľnosť ďalších rozhraní, pri ktorých môžete bezdrôtovo zapojiť napríklad aj externé monitory, pomocou technológie Widi. No podobu bezdrôtového spojenia by mali dostať aj známe „dokovacie stanice“, ktoré mobilným zariadeniam rozširujú pripojovacie možnosti, cez rozšírenie počtu rôznych portov.

„Mnohí z vás z kancelárie poznajú tie neustále problémy, keď prídete do zasadačky, chcete niečo premietnuť a musíte pripojovať drôty. Nedajbože, dnes to nie je také jednoduché, s použitím rôznych redukcií atď. Pretože, tým ako sa počítače neustále stenčujú, tak vlastne sa menia aj niektoré konektory. A toto všetko s bezdrôtovým prenosom obrazu mizne,“ dodáva Pavel Sloboda.

Okrem bezdrôtovej technológie je v mobilných zariadeniach stále pomerne novým prvkom aj 3D snímanie reality s názvom RealSense. Táto technológia dokáže rozpoznať hĺbku aj vo fotografii, ktorá je pritom na displeji dvojrozmerná. Za všetkým je dômyselný systém nových webových kamier, ktoré naozaj dokážu rozlíšiť samotnú hĺbku priestoru.

„Pokiaľ nejaký pracovník v sklade chodí s tabletom a nasníma si krabicu, tak naozaj to zariadenie dokáže priestorovo zmerať 3D rozmery krabice. A vieme, či sa v tej krabici nachádza to, čo by sa tam malo nachádzať. Takže to je to reálne použitie,“ hovorí Vlastimil Maar.

Doteraz pre tento účel existovala len externá kamera s týmito funkciami, no v súčasnosti sa už stretávame aj s integráciou malých kamier práve priamo do mobilných zariadení. RealSense pritom slúži aj na ovládanie počítača gestami a na zjednodušenie prístupu k zariadeniu bez použitia hesiel, priamo detekciou tváre. Zaujímavé je aj to, že už koncom roka 2014 sa môžeme stretnúť s prvými reálnymi zariadeniami práve s technológiou RealSense.