Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krátke sci-fi s hrdinom "Hra o tróny" objasní vedecké zámery

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
27. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nestáva sa často, aby Európska vesmírna agentúra (ESA) produkovala film – a už vôbec nie s poriadnou hviezdou v hlavnej úlohe. Práve to sa však stalo a svetlo sveta uzrel krátky sci-fi film Ambition, ktorý však nemá zaujať na festivaloch, ale priblížiť ľuďom veľkosť plánu ESA. Tá sa totiž o pár dní dostane so svojou sondou na povrch kométy.

V auguste tohto roka sa podaril ESA historický kúsok. Svojou sondou Rosetta sa dostali len 100 km ďaleko od kométy s názvom 67P / Churyumov - Gerasimenko. Výsledkom tejto misie je dostať na povrch kométy modul Philae, ktorý po prvý krát v dejinách pristane na povrchu letiacej kométy a prinesie nám nové informácie. Zaujímavosťou je, že sonda sleduje a snaží sa zachytiť kométu už od svojho štartu v marci roku 2004! Zostupové manévre budú pokračovať do výšky 30 km, potom modul vypustia na povrch. 11.novembra 2014 by mala sonda na kométu i zosadnúť.

Pozrite si krátky film, ktorý pochádza z dielne ESA. Zahral si v ňom Aiden Gillen, známy zo seriálu Hra o tróny, kde stvárňuje postavu Petyra „Littlefinger“ Baelisha. Film ponúka malú ukážku toho, ako má celý akt prebehnúť. Rovnako v ňom zaznie niekoľko kľúčových myšlienok, prečo sa vôbec celá misia spustila. Cieľom totiž nie je samotné zosadnutie na kométe, ale práve zistenia, ktoré toto zosadnutie sprostredkuje. Kométa je totiž zo vzdialených častí vesmíru a môže niesť informácie, či mať zloženie, ktoré objasnia i pôvod našej Zeme.

Mimochodom, podľa Wikipédie spolupracoval na vývoji časti sondy aj košický Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied.