Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Bratislave otestovali 300 Mbps rýchlosť!

V Bratislave otestovali 300 Mbps rýchlosť!
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
9. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Ericsson a Slovak Telekom, otestovali včera v mobilnej LTE sieti rýchlosť prenosu dát 300 Mbps. Zároveň dosiahli rekord v rýchlosti vďaka technológii intra-band LTE Carrier Aggregation, ktorú vyžíva najnovšia generácia mobilných dátových sietí LTE Advanced. Tá využíva totiž až dva kanály súčasne.

Výhodou technológie Carrier Aggregation je to, že umožní mobilným operátorom efektívnejšie využiť frekvenčné pásmo skombinovaním dvoch či viac kanálov. Používateľské zariadenie tak získava dáta z oboch kanálov súčasne. Okrem vyššej rýchlosti Carrier Aggregation prispeje k efektívnejšiemu využitiu spektra.

Telekom a 300 Mbps

Praktický príklad prebehol v reálnych podmienkach na bratislavskej Magio pláži, v rozsahu 2 x 20 MHz v pásme 2600 MHz. Na Slovensku je Telekom jediným operátorom, ktorý v môže rámci dostupného spektra uskutočniť rýchlosť downloadu rýchlosťou 300 Mbps. Podobných testov bolo doteraz síce už množstvo, no Bratislava sa predsa len môže popýšiť prvenstvom – Telekom tu ako prvý na svete totiž dosiahol rýchlosť 300 Mbps v rámci jediného pásma. Infraštruktúra pre test pochádzala od Ericssonu a test sa uskutočnil na prototype chipu od spoločnosti Qualcomm.

Branimir Marić, výkonný riaditeľ pre technológie spoločnosti Slovak Telekom hovorí: „Vďaka kombinácii frekvenčného spektra, ktoré sme získali v aukcii a bohatým skúsenostiam s LTE technológiami, sme sa rozhodli využiť túto príležitosť a uskutočniť prvý test svojho druhu s rýchlosťami do 300 Mbps v našej LTE sieti.“