Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Nikon D3300

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
21. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Úvod roka 2014 priniesol v japonskom Nikone dôvod na oslavy, výrobca totiž uviedol na svet novú dvojicu - vstupnú bránu do sveta zrkadloviek D3300vku a s ňou aj nový objektív v rade Nikkor DX, ktorý sa dostal aj do kitového balenia. V ňom nájdete najskôr návody a tiež poukážku na 4 bezplatné čistenia senzoru od prachu. Rovnako aj potrebný softvér pre spravovanie fotografií. No a potom už spomínaný objektív, ako aj telo fotoaparátu. K príslušenstvu patrí potrebný nástavec na nabíjačku pre pripojenie do elektrickej siete, audio video kábel, samotná nabíjačka, USB kábel, popruh pre nosenie zariadenia na plecia a krku, no a samozrejme batéria fotoaparátu.

D3300vka si prináša mnohé zlepšenia aj od svojho staršieho súrodenca D5300vky, ktorý bol predstavený ešte v novembri 2013. Rozhodne poteší zaujímavá veľkosť CMOS snímača, ktorú výrobca označuje písmenami DX, čo je vlastne APS-C. Prináša si viac ako 24 megapixelov, čo je naozaj dosť zachytených detailov. A keď hovoríme o detailoch, treba pozitívne povedať, že zrkadlovka nemá Low Pass Filter, ktorý inak znižuje rozlíšenie a uberá na detailoch. A o detailoch aj do tretice, pretože s týmto strojom ich nie je problém zachytiť ani v noci. Nakoniec, pomáha tomu aj poriadna citlivosť snímača vyjadrená v ISO 12800. Ak by ale niekto potreboval, dá sa ísť až na 25600. A keby toho svetla bolo niekde málo, je tu aj vstavaný blesk, ktorý sa zíde najmä pri fotení portrétov.

Novú D3300vku sprevádza aj rýchlosť. Tú jej dodáva obrazový procesor Exspeed 4. A aj vďaka nemu potom fotoaparát zaznamená bez problémov aj 5 snímok za sekundu, čo je v tejto triede naozaj prekvapenie. Nie je nič lepšie ak sa pri fotení dokážete rozhodnúť pre správnu kompozíciu. Pomôcť by tomu mal nielen optický hľadáčik, ktorý pokrýva 95 percent snímanej scény, ale aj 3 palcový displej, ktorý si do funkcie LiveView prináša až 921 tisíc bodov. D3300vka je naozaj vstupom do sveta zrkadloviek. A preto ju výrobca vybavil aj zaujímavým režimom inteligentného sprievodcu fotením. Stačí si tento mód navoliť na hlavnom tlačidle pre volenie režimov fotenia. Potom treba už len sledovať inštrukcie a aj z amatérskeho prístupu môžu vyliezť veľmi schopné fotografie. No a je to vlastne aj taká malá bezplatná škola fotenia.

Všetkému napomáha aj automatické zaostrovanie s 11 bodovým systémom. To sa, mimochodom, prejavuje aj pri nahrávaní videa v móde D-Movie. Vďaka jeho kontinuálnemu preostrovaniu by sa teda nemalo stať, že budú pohyblivé zábery neostré. Video sa pritom zaznamenáva do súborov MOV v efektívnom kodeku H.264. Pozoruhodná je možnosť nakrúcať vo Full HD s 50timi či až 60timi snímkami za sekundu. A k tomu si stroj prináša aj možnosť pripojiť externý mikrofón cez 3,5 milimetrový jack konektor. Samozrejme v základe má však aj vstavaný mikrofón.

Pre ešte väčšiu kreativitu má D3300vka 13 efektov, ktoré sa dajú uplatniť na fotografie a pridajú im tak niečo navyše, čo sa v niektorých prípadoch môže naozaj hodiť. Či sú to fotografie vo formáte JPEG alebo aj RAW, prípadne video, všetko putuje na SD karty. Tie sú tu podporované aj v norme UHS-I.
Multimediálny obsah však môžete preniesť aj bezdrôtovo. Výrobca fotoaparát vybavil kompatibilitou s externým voliteľným modulom WU-1A, ktorý do zariadenia prináša WiFi a spája tak stroj aj so sociálnymi sieťami. Zároveň je to aj cesta, kedy pomocou aplikácie v systémoch iOS či Android, dokážete fotoaparát ovládať na diaľku. Za zmienku stojí aj ergonómia, ktorá prináša pohodlné držanie a tiež nosenie vďaka malej váhe tela fotoaparátu a tiež kitového objektívu Nikkor 18-55. Ideálne aj na cestovanie.

Ak teda chcete svet zrkadloviek naozaj okúsiť, možno je vstupná brána v podobe Nikonu D3300vky naozaj dobrou voľbou.

(Toto video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt môžete zakúpiť tu.)