Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý, mimoriadne kvalitný snímok povrchu kométy

Prvý, mimoriadne kvalitný snímok povrchu kométy
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
7. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rosetta je názov kozmickej sondy, ktorá je na obežnej dráhe kométy 67P / Churyumov - Gerasimenko. Včera sa jej podarilo vyhotoviť neuveriteľne ostré a čisté fotografie, ktoré ponúkajú vôbec prvý pohľad na povrch kométy takto zblízka. Čoskoro tam i pristane.

Európska vesmírna agentúra ESA sa nad fotografiami rozplýva tiež – snímok jasne ukazuje rozsah najzaujímavejších bodov, vrátane balvanov, kráterov a strmých útesov. Fotografiu vykonala sonda pomocou palubného "zobrazovacieho systému" OSIRIS zo vzdialenosti 130 km a rozlíšenie obrázka predstavuje až 2,4 metra v jednom pixeli!

NASA a kométa zblízka

To však nie je všetko, pretože ESA plánuje na kométe i pristáť. V novembri chce z Rosetty vyslať menšiu robotickú sondu Philae, ktorá má dosiahnuť povrch kométy a spraviť historicky prvé fotografie z takejto pozície. Tiež má vykonať menšie vrty, aby vedci zistili, z čoho sa skladá. Je to vzrušujúce najmä z toho dôvodu, že sa verí, že kométy môžu obsahovať niesť informácie o pôvode Slnečnej sústavy či dokonca života samotného.

Zaujímavosťou však budú momenty, kedy sa Rosetta stane i svedkom premeny kométy – tá sa má totiž pohybovať bližšie k Slnku, a tak sa vystaví zvýšenej slnečnej radiácii. Rosetta má byť prvým svedkom takéhoto pozorovania.

Zdroj: NASA, ESA